Prenumerera på Nordens största elbilspodd i den plattform du föredrar:                 

Nya ES90: Får en Volvo kosta 1 miljon?

Volvos nya lyxiga ES90 väcker begär, men är den för dyr?
Volvos nya lyxiga ES90 väcker begär, men är den för dyr?

I veckans Bilar med sladd pratar vi Volkswagens nya lågpriselbil ID.1 och splitternya Volvo ES90 – en lyxig sedan som väcker habegär. Och så verkar EU ändra sig om utsläppskraven på våra bilar – eller? Dessutom har mejlfloden efter förra avsnittet fått oss att gräva ner oss ytterligare lite i Elon Musks roll i världen – är han en visionär eller demokratins fiende?

Lyssnarbrev och debatten om Elon Musk

Vi har fått en flodvåg av lyssnarreaktioner efter vårt förra avsnitt där vi diskuterade Elon Musks roll och agerande. Det är tydligt att detta är ett ämne som väcker starka känslor. Vi går igenom en del av de mejl och meddelanden vi fått, där åsikterna spänner från de som hyllar att vi tar ställning mot Musk, till de som anser att vi är för hårda och att Musk trots allt gjort mycket för elbilsutvecklingen.

Vi diskuterar komplexiteten i att bojkotta Tesla. Är det rätt att straffa ett företag för dess ledares åsikter och handlingar? Samtidigt lyfter vi fram argumentet att Musks agerande kan vara direkt skadligt för demokratin, speciellt med tanke på hans kopplingar till Donald Trump och deras gemensamma agenda att montera ner delar av den amerikanska statsapparaten. Det är en svår balansgång mellan att uppskatta Teslas bidrag till elbilsvärlden och att ta avstånd från Musks alltmer kontroversiella ställningstaganden.

Vi pratar också om ”cancelkultur” och hur lätt det är att hamna i svartvita fack när det gäller personer i offentligheten. Är det rättvist att döma ut någon helt och hållet, eller ska vi försöka se nyanserna och förstå att människor är komplexa? Vi tar upp exempel på historiska personer som gjort både bra och dåliga saker, och hur vi ofta väljer att fokusera på det ena eller det andra beroende på våra egna värderingar.

En ny idol? Sam Altman och OpenAI

Efter att ha dissekerat Elon Musk presenterar Fabian sin nya idol för de som tröttnat på Tesla-grundaren: Sam Altman, VD för OpenAI. Vi går igenom Altmans bakgrund, hans tidiga intresse för teknik, hans roll i startup-acceleratorn Y Combinator och, såklart, hans arbete med OpenAI och ChatGPT.

Vi diskuterar hur OpenAI gick från att vara en renodlad icke-vinstdrivande organisation till att bli mer kommersiell, och hur detta väckt kritik, inte minst från Elon Musk. Vi funderar över om detta är ett nödvändigt steg för att OpenAI ska kunna växa och ha den muskelkraft som krävs för att utveckla säker AI, eller om det är ett tecken på att bolaget håller på att tappa sin ursprungliga vision.

Vi tar upp den dramatiska händelsen när Altman sparkades från OpenAI av styrelsen, bara för att sedan återinsättas efter massiva protester från de anställda. Vad låg egentligen bakom detta? Var det en maktkamp mellan de som ville behålla OpenAI:s icke-vinstdrivande inriktning och de som ville se en mer kommersiell utveckling? Eller handlade det om säkerhetsfrågor kring den snabba AI-utvecklingen?

Vi avslutar med en lite udda spaning från Fabian om hur Altmans öppenhet kring sin sexuella läggning kan vara en indikator på hans demokratiska värderingar. Vi liknar ett Pride-tåg vid ett lackmustest för en fungerande demokrati, och menar att en HBTQ+-ledare i techvärlden kan signalera att det finns gränser för vad som är acceptabelt, även i en annars konservativ affärsvärld.

Volkswagens nya lågpriselbil ID.1

Vi skiftar fokus till mer konkreta elbilsnyheter och tar oss an Volkswagens kommande lilla elbil, ID.1. Denna bil, som förväntas komma 2027, ska kosta runt 20 000 euro, vilket gör den till en potentiell storsäljare. Vi diskuterar bilens utseende, som vi tycker påminner en del om Honda E, och dess prestanda, som kanske inte är den mest imponerande, men ändå fullt tillräcklig för en stadsbil.

Vi spekulerar i om ID.1 kan vara den första Volkswagen-modellen som använder Rivians mjukvaruarkitektur, efter Volkswagens investering i det amerikanska elbilsföretaget. Detta skulle kunna vara ett stort steg framåt för Volkswagen, som kämpat med mjukvaruproblem i sina elbilar.

Är EU:s utsläppskrav på väg att vattnas ur?

Vi tar upp ryktena om att EU håller på att ge upp sina klimatmål för bilindustrin. Det visar sig dock att det inte handlar om att överge målen, utan snarare om att justera sättet man räknar på utsläppen. Istället för hårda krav varje år, kommer man att basera kraven på genomsnittet för en period. Detta ger biltillverkarna lite mer flexibilitet, men det totala målet om att fasa ut förbränningsmotorer till 2035 ligger fast.

Vi diskuterar hur detta kan påverka europeisk bilindustri, och om det är ett tecken på att man ger efter för lobbying från biltillverkare som inte hängt med i omställningen till elbilar. Vi hoppas att EU håller fast vid sina mål och fortsätter att satsa på en grön omställning av bilindustrin.

Allt om nya Volvo ES90

Vi avslutar med att prata om Volvos nya elbil, ES90, en stor sedan som ska konkurrera med bilar som Tesla Model S och BMW i5. Vi tycker att bilen är riktigt snygg, men är lite tveksamma till den stående skärmen i mitten, som börjar kännas lite omodern.

Vi konstaterar att ES90 blir en dyr bil, med ett startpris på närmare en miljon kronor. För pengarna får man dock en bil med rejäla batterier och lång räckvidd, samt snabb laddning tack vare 800-voltsarkitektur. Och den är ju snygg så att det räcker och blir över!

Sammanfattning med tidskoder (ungefärliga)

Här är en översikt över vad vi pratar om i avsnittet, med ungefärliga tidskoder. Tänk på att dessa kan variera något beroende på vilken reklam som spelas upp för just dig som lyssnare.

  • 0:00 – 14:35: Intro, allmänt prat och en snabb enkät om poddens längd.
  • 14:35 – 57:01: Lyssnarbrev och diskussion om Elon Musk, ”cancelkultur” och en möjlig ny idol i Sam Altman.
  • 57:01 – 1:08:28: Volkswagens nya lågpriselbil ID.1 och spekulationer om Rivians mjukvara.
  • 1:08:28 – 1:15:16: EU:s klimatmål och den europeiska bilindustrins utmaningar.
  • 1:15:16 – 1:23:22: Nya Volvo ES90 – design, prestanda och pris.
  • 1:23:22 – 1:26:39: Avslutning, information om prenumeration och kontaktuppgifter.
  Transkribering av avsnittet

Fabian 0:00

Och nu låter mitt ljud okej eller?

Anders 0:03

Nej, kasst. Men kör ändå.

Alfred 0:04

Klipp bort det här.

Fabian 0:05

Vadå klipp bort? Han skojar.

Fabian 0:29

Vi har fått massor av lyssnarbrev. I veckans avsnitt kan vi därför inte låta bli att gräva ner oss ytterligare lite i Elon Musks roll i världen. Är han en visionär eller är han demokratins fiende? Vi pratar om Volkswagens nya lågpriselbil, splitter nya Volvo ES90 och så kommer EU kanske ändra sig om utsläppskraven på våra bilar. Allt detta och mycket mer i Nordens största miljö och elbils podcast. Bilar med sladd.

Alfred 1:03

Det var ju jag som skrev om introt lite där. Nu lät det som att Volkswagen ska släppa Volvo ES90. Så är det ju inte. Det är två olika bilar. Volkswagen har en lågprisbil och Volvo kommer också med en ny modell.

Anders 1:14

Det kommer ju dessutom massor med nya lågprisbilar. Vi pratar om att köra en genomgång nästa program med alla nya småmodeller som kommer.

Alfred 1:21

Det känns som att det är dags för en överblick på det. Nu börjar det bli så mycket. Kommer ni ihåg när ni innan min tid i podden pratade Jaguar I-Pace? Då finns det en till elbil att prata om, förutom alla Teslor. Det har hänt en del sedan dess.

Anders 1:38

Ja, verkligen. Men framförallt det som är nytt nu är ju att de här lågprisbilarna kommer som vi efterlyst väldigt länge. Nu börjar man prata om att det är samma pris att köpa en elbil som en förbränningsmotorbil. Vi är väl inte riktigt där under, men det börjar närma sig.

Fabian 1:52

Det beror nog på vad du letar efter. Om du letar efter en medeldyrt dyr bil, då är det ju lika dyrt att köpa en elbil. Eller till och med billigare. Du får ju jättefina bilar. Då har vi inte ens räknat in bränslebesparingar. Hörni, hur går bilen?

Alfred 2:07

Ja, hur går den egentligen Anders? Vi har ju pratat lite om det här innan.

Anders 2:11

Jag har en massa strul med min Tesla och orkar egentligen inte prata om det så mycket.

Fabian 2:14

Kanske dags för en lågpris elbil? Eller vad tror du?

Anders 2:17

Nej, det är det väl inte. Vi kommer prata lite mer om Elon Musk. Det beror på vad han håller på med. Jag tror inte det blir någon mer Tesla för mig just nu.

Fabian 2:26

Det är så?

Anders 2:27

Jäklar. Det är snabb utveckling i det här. Det har hänt mycket sen vi spelade in senast för två veckor sedan.

Fabian 2:35

Ja, det är sant.

Anders 2:37

Men jag har varit nere i Malmö också och hälsat på dig. Du är ju och jobbar i Malmö numera.

Fabian 2:40

Ja, det stämmer bra det. Jag spelar faktiskt in på vår klinik här i Malmö för jag lyckades inte ta mig tid från jobbet här. Så här fick det bli.

Anders 2:47

Ja, vi har en jättefin vårdcentral i gamla Sydsvenskan-huset. Verkligen. Och det är verkligen vår i Malmö nu. Jättefint väder och varmt och gott. Det är en väldig skillnad mot Stockholm.

Fabian 2:57

Faktiskt. De brukar säga att malmöiterna får vår en månad tidigare än oss andra.

Alfred 3:02

När vi är nere i Skåne, min fru tycker om att odla. Hon är så avundsjuk på att det är en helt annan odlingszon. Man kan ha helt andra växter. Jag kan ingenting om sånt. Jag bara fattar inte.

Fabian 3:15

Märker skillnad från Göteborg och Särö där jag bor. Bara strax söder om Göteborg, norra Halland. Bara där märker man skillnad.

Alfred 3:22

Där jag kommer ifrån, uppe i norr, Luleå ligger söder om det. Men det finns ju en potatisgräns där det inte går att odla potatis.

Fabian 3:29

Det finns ingen annan podcast ni lär er sånt här. Ordet potatisgräns. Jag trodde inte att jag skulle gå upp i morse och lära mig ordet potatisgräns.

Alfred 3:37

Nu har vi reglerförbrukning och potatisgräns.

Anders 3:42

Det är segt med Malmö. Jag som bor i Täby, det är otroligt långt med tåg. Det är typ 5,5-6 timmar med tåg. Jag körde bil ner någon gång, det var 8 timmar med laddning och grejer. Det är otroligt långt.

Alfred 3:55

Var inte ni emot de nya höghastighetsbanorna? De var på väg att laga det där.

Anders 3:58

Jag tror på flyg, jag pratade om det innan. Elflyg.

Alfred 4:02

Sorry, don’t feed the trolls…

Anders 4:05

Det jag skulle säga om Malmö, jag var där och hämtade hämtmat. Det är ganska roligt för de har sina egna ord och namn som inte finns någon annanstans i landet. Möllan pratar de om, Möllevångstorget, Möllergatan. Vad är det egentligen? Möllan? Jag vet inte.

Alfred 4:21

Det är väl bara en stadsdel?

Anders 4:23

Det är massa Möllergatan, de har massa andra konstiga gator.

Fabian 4:26

I Stockholm är det mycket plan, då heter allting plan. Mariaplan, plan hit och plan dit. Vad är ett plan?

Anders 4:34

I Småland har de Arp, det är ganska roligt. Jag har mina föräldrars sommarställe utanför Varberg. Då brukar vi åka av vid Jönköping och så åker vi mot Varberg. Då åker man igenom Rovarp och Apparp. Så kommer man till ett ställe som bara heter Arp. Då fattar jag att det var ett slut på inspiration. Vad ska vi kalla det här stället?

Fabian 4:55

Arp. Det blir väl ett Arp?

Alfred 4:56

Om ni båda är från Kungsbacka, Göteborgstrakten, då är ni blinda för att mot är dialektalt. Det har vi bara i Göteborg.

Fabian 5:05

Det är så va? Ja, mot. Ja, det är ju. Ja, fart säger ni eller? Vad säger ni i Stockholm?

Anders 5:11

Trafikplats säger man.

Fabian 5:12

Gud vad snobbigt. Herregud.

Alfred 5:15

Mot är ett bättre ord än trafikplats.

Fabian 5:17

Det var fint ändå att vi gled in lite på det här med bilar och så, för det höll på att bli språket i P1. Vilket är ett utmärkt program för övrigt som jag verkligen rekommenderar. Det som är skönt med språket i P1 är att det är så svårt att bli provocerad av det. Det är verkligen småputtrigt. Och när världen håller på att brinna upp, då är det jätteskönt att bara slå på språket i P1.

Anders 5:36

Och sen kommer ring P1 istället.

Fabian 5:37

Ja, sen kommer det.

Anders 5:39

Då går det åt andra hållet.

Alfred 5:41

Nu gör jag saken ännu värre. Jag var och kollade på Fredrik Lindströms liveshow, den senaste här i vintras, där han pratar dialekter. Då har han ju bäddat in publikfrågor och grejer. Och så frågade de om ordet pumla, om det var någon som visste.

Fabian 5:54

Tunland?

Alfred 5:54

Pumla.

Fabian 5:55

Pumla?

Alfred 5:56

Ja, exakt. Och det vet man om man är uppifrån Luleå. Det är ett norrbottniskt ord för julgranskula. Vi hade ganska dåliga platser, så långt bak och så sa han, är det någon som vet? Vi kollade ju på det här i Örebro och jag bara, julgranskula! ropade över hela väktaren. Han bara, åh, härligt. Var är du ifrån? Lule! Och så berättade han vad etymologin på pumla är. Det är tydligen, vad det egentligen är, det är de här snöklumparna som hänger sig i skrevet på kossorna när de går och betar på åkrarna om vintern. Som har samma form som julgranskulor. Så jag måste säga att Fredrik Lindström förstörde ordet pumla för mig lite grann. För annars har jag ju arbetat hårt på att sprida det för att det är så mycket roligare än julgranskula.

Anders 6:34

Just det.

Fabian 6:35

Vad härligt att du verkligen ser till att använda fula ord och sådär i dagens avsnitt ändå. Det tycker jag känns bra.

Anders 6:42

Jag vill minnas att det här är en elbilspodcast, men det kanske bara är jag som.

Alfred 6:46

Det blir så mycket bilar i det här avsnittet sen, så vi kan ju glida iväg nu.

Fabian 6:49

Vi kommer prata mer om Tesla och alla mejl vi har fått och sådär alldeles snart här. Och föda trollen lite ytterligare här. Men jag har faktiskt en Tesla. Den kör sicksack.

Alfred 7:01

Kolla hjulinställningen, säger jag. Jag hade problem med ratten stod snett och då ser man ju, man kan gå in i serviceläget, kan man se hur autopiloten har kalibrerat för det. Den körde aldrig sicksack i och för sig.

Fabian 7:11

Nej, min körde ju i högre hastigheter som jag då plägar att köra i. Så körde den sicksack och på ett sätt som faktiskt blir direkt trafikfarligt. Så jag kan nästan inte använda autopiloten. Jag får sitta och kompensera själv.

Alfred 7:23

Det kanske är några länkar eller någonting.

Fabian 7:25

Någonting är ju fel. Jag har testat att nollställa autopiloten. Jag har kollat däckbalanseringen med däckverkstaden. Det var någonting där.

Alfred 7:32

Har du skruvat fast hjulen? Man ska ju efterdra dem efter att man bytt hjul.

Fabian 7:38

Det får ju däckverkstaden göra, herregud.

Anders 7:40

Men du får ju åka in till däckverkstaden.

Alfred 7:41

När jag bytte hjul senast, då var det verkligen så att det var en annan bil som åkte ut och tappade ett hjul precis efter att de hade bytt. För de hade glömt att dra åt bultarna på en.

Fabian 7:52

Då får man inte jättebra förtroende för det stället. Ni båda känner ju mig, ni har ju sett hur det kan se ut med ett däck på min Tesla tidigare. Hur såg det ut för två år sedan?

Alfred 8:02

Det har inte varit med i evigheter. Vi kom på Fabian och han tyckte att det hade studsat lite konstigt på vägen. Det var trasigt att du kom fram med helskinnad.

Fabian 8:16

Jag tyckte det var lite studsigt i sista biten.

Anders 8:19

Men vad gör du med det där? Det är väl bara att åka in till däckfirman och kolla?

Fabian 8:22

De har kollat på det och säger att det är inget fel. Jag fick starta ett ärende i Tesla-appen och måste säga att jag fått en riktigt dålig Tesla-upplevelse. Den serviceupplevelsen var ju inte fantastisk. Jag skrev i appen, de har en chattfunktion där. Och chatt är ju något vi håller på med mycket på Hälsa hemma också. Så det var intressant att få kunder att se det från andra hållet. Jag måste säga att det blev ganska snabbt ganska frustrerande. För det jag förstod var att det här kommer att kosta 3 000 spänn. Så var jag tvungen att acceptera det innan jag kunde komma vidare. Och så gjorde jag det. Och då var det så lång väntetid på den här servicetiden. Då inser jag att jag kommer att vara i Malmö på heltid. Så jag måste lägga det här besöket i Malmö istället på servicecentret här. Och då skrev jag det. Och då fick jag ett automatiserat svar där det står att du måste svara. på det här inom två dagar, annars stängs ärendet. Och då skrev jag, men hallå, jag har en fråga. Kan ni lägga detta till Malmö istället?

Fabian 9:14

Och då stängdes ärendet automatiskt. Och då fick jag stoppa om hela processen. Och då blev det istället 2 000 kronor jag skulle betala.

Anders 9:22

Så 3 000 första gången och sen exakt samma grej fast 2 000.

Fabian 9:25

Exakt samma grej. Och sen får jag ytterligare en precis efter det. Då ska det kosta 1 200 kronor och nu har jag fått en tid om en månad. Så jag ska alltså köra sicksack en månad till innan det här är löst.

Alfred 9:37

Det var inte toppen.

Anders 9:39

Det var inte toppen.

Alfred 9:39

Jag hade liksom i vintras två olika ärenden med mina olika bilar. Båda garantigrejer och de blev bra reparerade. Men då var det verkligen så här, jag startade dem bara någon dag efter varandra. Och den jag startade senare blev hanterad först. Och sen när jag började klaga på det i andra ärendet, varför är det ingen som kollar? De bara, förlåt det är jättemycket att göra nu, vi tar alla ärenden i ordning. Jag bara, mmmmm. För jag har ett annat ärende som jag la in efter och som ni tog före.

Fabian 10:04

Du behåller din plats i kön.

Anders 10:06

Men Fabian, det här luktar hjulinställning eller länkarmar eller däck eller så. Det kan du faktiskt göra på Mekonomen eller vilken som helst verkstad du inte åker Tesla för.

Alfred 10:15

Och kanske billigare.

Fabian 10:17

Hjulinställning trodde de i alla fall själva. Men det var så tydligt att det var någon AI-mojäng som var igång i farten där också och skulle öppna och stänga ärenden och slå ihop och ändra och greja. Så det var ju liksom.

Alfred 10:28

Men förlåt, känner du det i ratten när du kör utan autopilot?

Fabian 10:31

Ja, jag gör ju det.

Alfred 10:32

Så då är det inte autopiloten utan någonting mekaniskt med bilen.

Anders 10:36

Men det här fixar, vilken verkstad som helst kan ordna det här.

Fabian 10:39

Mm, så är det nog. Hörni, vi har ju haft en enkät också ute. Jag är väldigt nyfiken på hur har det gått med den? Vad var det vi frågade egentligen? Avveckla med förnuft eller hur var det?

Alfred 10:47

Vi hade ju ett lyssnarbrev i förra avsnittet som vi har väl kan man säga skämts lite grann och inte riktigt vågat stirra den här frågan i ögonen riktigt med att våra avsnitt har blivit längre och så var det faktiskt en lyssnare som skrev in och bara snälla kan ni göra avsnitten kortare?

Anders 11:04

Vi har väl inte skämts över det eller? Har du gjort det? Inte jag!

Alfred 11:09

Jag har skämts lite. Jag tänker att.

Fabian 11:11

Det är tydligt vem som håller det för längden här i showen. Jag andas hårt på det.

Alfred 11:17

Jag tror att det kan vara en ganska hög tröskel för nya lyssnare att börja lyssna på oss när man ser att det är en och en halv timme att investera att ens lyssna på ett avsnitt.

Fabian 11:26

Jag tittar aldrig på det på podcasten. Tänker aldrig på det. Det är bara en ständig ström för mig.

Alfred 11:30

Ja, okej. Jag kan nog känna så ibland att man orkar inte investera så mycket tid i något man inte vet vad man får. Anyways, vi frågade lyssnarna er helt enkelt om vad ni tycker. För det som är svårt för oss är att vi har så himla mycket att bevaka eftersom våra ämnen är mitt i nyhetsflödet överallt nu. Vi har svårt att komma ut oftare, så det gör att våra avsnitt sväller på längden. Det är väldigt lätt när vi ska spela in om allt det här. Så ställde vi frågan till er och våra lyssnare fick gå in på hemsidan och så fick de svara på antingen, ja gör avsnitten kortare, även om det blir färre ämnen, eller ja, men bara om ni kan hitta något sätt att släppa avsnitt oftare, så det blir lika mycket ämnen som förut. Eller bara, nej podden är bra som den är, fortsätt det ni gör. Eller, också fanns en bubblare med som var, nej, för min del får ni gärna ta upp ännu mer, även om avsnitten blir ännu längre. Så det fanns också med som alternativ. Hur tror ni det gick mellan de här alternativen?

Fabian 12:24

Jag var lite nervös inför den här frågeställningen. Anders, vad tror du?

Anders 12:28

Jag var inte nervös. Spelar ingen roll vad lyssnarna svarar, vi gör vår grej.

Fabian 12:33

Rådgivande som vi sa sist.

Alfred 12:34

Så här var det i alla fall. Vi fick 110 svar på den här enkäten. Det är rätt bra ändå. Det kan hända att det har kommit in ännu fler. Jag lämnar den öppen ett litet tag till. Sju röster har vi fått på att vi ska göra kortare avsnitt, men släppa oftare. Det är inte jätteuppmuntrande om vi ska anstränga oss för att göra avsnitt oftare, får man säga.

Anders 12:57

Var det 5-6% någonting då? Det är ju väldigt få.

Alfred 13:00

Ja, det är ju inte många alltså. Nio röster på att vi ska göra kortare avsnitt, precis som lyssnaren föreslog, även om det innebär färre ämnen.

Anders 13:09

Nio av 110 sa du det? Det är inte heller så imponerande.

Alfred 13:12

8-9% någonting. 30 röster fick vi på att podden är alldeles utmärkt som den är. Och den stora vinnaren på allt det här. High five Anders. 64 röster. Nästan 60% säger att vi har fritt fram att göra ännu längre avsnitt. För deras del går det alldeles utmärkt att vi gör ännu längre avsnitt, bara vi snackar så mycket som möjligt om det här. Nu vet ni vad som väntar kära lyssnare.

Anders 13:37

Faktum är att avsnitten är så långa, så när vi korrlyssnar, vi lyssnar igenom alla avsnitt innan vi släpper dem för att hitta fel. Så jag pallar ofta inte ens att lyssna igenom hela. Jag lyssnar på det, men det blir i flera stötar. Antagligen lyssnar jag på samma sätt som lyssnarna gör.

Alfred 13:53

Jag lyssnar på hela avsnittet, men nu sitter du och erkänner att du inte gör det.

Anders 13:57

Jo, jag lyssnar på det, men jag kan inte lyssna i streck.

Fabian 13:59

Förlåt, men Alfred, you’re holding it wrong, för att citera Steve Jobs. En podcast är ju som att slå på tvn.

Alfred 14:08

Ja, men det är klart. Så gör jag. Jag lyssnar på jättemånga. Herregud, jag har ju själv promotat Dan Carlins Hardcore History, 30 timmar om första världskriget, naturligtvis. Men jag har jättesvårt att börja lyssna på en sån podd utan en väldigt stark rekommendation från någon annan. Så att jag vet innan att det är värt det.

Anders 14:24

Men nu är vi egentligen fria att bara babbla på. Jag kan sitta i fem minuter och bara kakah kakah.

Alfred 14:31

Nu går vi vidare. Vi har fått lyssnarbrev.

Speaker 14:35

Allt fler så kallade vanliga människor vill ge sig ut i internetvärlden. Stand by to receive our transmission. You’ve got mail.

Fabian 14:45

Hörni, jag vet inte om ni noterat det, men vi har fått lite mail från förra avsnittet.

Alfred 14:50

Vi hade på känd innan att det skulle bli mycket mail efter förra avsnittet.

Anders 14:52

Det var om det här med Elon Musk.

Fabian 14:53

Det exploderade rejält i både SMS-korgar och e-mail-korgar. Vi var nog verkligen på någonting här när det gäller Tesla-skam och bojkotta Tesla och så. För er som inte hörde förra avsnittet så får ni gå in och lyssna på det nu. För då gjorde jag en lång rant om Elon Musk och ställde mig nog lite på barrikaderna. Lite tveksamt. När jag lyssnade på det själv i efterhand så hörde jag själv att jag kunde ha varit ännu lite mer rakryggad. Men många har ändå faktiskt gått och sagt att fan vad gött att du har en ryggrad Fabian. Har jag fått höra en hel del.

Alfred 15:30

Du blev ju poddens hjälte på något sätt. Jag har fått jättemycket mail. Vi har fått mail allihopa. En del kommer till oss alla och en del kommer till var för sig. Jag tycker det har varit ganska kul. Även mail som har kommit direkt till mig har varit antingen på din sida Fabian eller på Anders sida. Det verkar som att min ambivalenta mjäh-ton i mitten är det som, åtminstone av mailen jag har fått, den verkar provocera mest. Då har man inga vänner.

Anders 15:57

Jag var ju uppmuntrad ut till.

Fabian 16:01

Köpa Tesla. Du var väldigt provocerande i det avsnittet.

Anders 16:05

Det var ju också lite att jag tyckte det var roligt och provocerande. Vi kommer till det lite sen. Men jag tycker ändå att lyssnarna har varit ganska snälla. Ni är konstruktiva.

Alfred 16:14

Även när ni har kritik så är ni konstruktiva.

Fabian 16:16

Jag tycker faktiskt med något undantag att lyssnarna verkligen har hållit detta helt rumsrent. Det har varit lite olika hot om att avprenumerera och allt möjligt. Men ett axplock tänker jag vi tar från lyssnarna. Det är verkligen många. Det är hundratals. David skriver, hej Fabian. Fint att du är beredd att stå på rätt sida av historien. Stå på dig. Jonas skriver, grymt besviken på att Anders inte ser det som du tar upp. Kanske Anders kan se hur Musk hotar demokratin med sitt ex. Det kan nog växa fram även hos Anders, skriver han inom parentes. Johan har en kommentar. Att Tesla och Musk gjort mycket eller kanske till och med mest för världen rörande klimatet är helt rätt. Men all den utvecklingen kommer snart att vara på minus om när vi får ett storkrig i Europa. För det hägrar runt husknuten såvida Musk inte kan trolla fram klimatkompenserade kärnvapen.

Anders 17:14

Det var lite fyndigt.

Alfred 17:15

Bombastiskt.

Fabian 17:16

Jag tycker faktiskt det. Och det fångar min bild också. Jag är ju väldigt positiv. Jag hoppas lyssnarna som känner mig vet det och känner det.

Anders 17:25

Positiv till vad? Eller generellt en positiv person?

Fabian 17:27

Generellt till livet och till allt möjligt.

Alfred 17:30

Glaset är halvfullt för Fabian. Det kan jag intyga.

Fabian 17:31

Men jag kan ändå känna att det vi ser nu är nog tredje världskriget. Vi får hoppas att det blir ett kallt krig och inte ett varmt krig. Det är min känsla. Johan, jag delar din oro här.

Anders 17:45

Du har pratat om det länge. Jag tror du har pratat om det i podden också. Att det är ett världskrig på gång. Och nu tänker jag också lite med Trump här. Hur han beter sig. Nu börjar det lukta realistiskt utfall. Att det blir någon sorts stor konflikt. Jag tänker på nu mellan Kina, EU och USA. Så tänker jag på den här boken 1984. Orwell, har du läst den? Ja, absolut. Vad hette de? Ur Asien. Krig i fred och fred är krig och falskt. Det är tre stormakter som slåss med varandra. Det är ju vi tre nu. Det är ju Asien, Europa och USA.

Alfred 18:18

I böckerna jag skriver är Ryssland en vasallstat till Kina. Som är den riktiga antagonisten. För mig blir jag bara apatisk av det här. Det är så svårt att veta vad man ska göra.

Fabian 18:35

Det var ju också min poäng sist. Att det finns saker vi kan göra. Och en sak är faktiskt att bojkotta Tesla. Det var min poäng sist också. Men alla håller inte med. Per skriver. Hej Fabian, lyssnare på er podd och blir faktiskt lite orolig för dig. Tack för din oro. Naturligtvis får du tycka och agera som du vill. Men att bojkotta Tesla för att du inte gillar Elon Musk. Och så är det väl typ sex frågetecken. Hoppas då att du har full koll på allt annat som du handlar från resten av världen. Skor, kläder, frukter och så vidare. Vad säger någon om Pers argument här då?

Anders 19:08

Jag har ju varit inne på det i tidigare avsnitt. Att så mycket företagsledare och så. Som vi inte har en susning om vad de tycker. Vi köper grejer från Clas Ohlson. Producerar i Kina där de kanske står för klappjakt på uigurer. Så det är ju ett argument. Bara för att Elon Musk är explicit med vad han tycker. Så bojkottas han. Medan de som håller käften då inte gör det.

Fabian 19:31

Så han straffas för sin transparens. Medan andra företagsledare är kloka nog att hålla käften.

Alfred 19:36

Jag tycker det är ett jättesvagt argument. Jag tycker att det är. Kom igen.

Fabian 19:41

Pulverisera det nu.

Alfred 19:42

Vi får väl ändå argumentera emot. Snarare än att säga att det är svagt. Men jag tycker verkligen att. Han är ute och opinionsbildar och står för, i mina ögon, ganska vedervärdiga värden just nu. Jag har jättesvårt att förlikas med synen på HBTQI-rättigheter och allt vad det handlar om. Och klimatfrågorna och så vidare. Och han gör ju aktiv opinionsbildning. Och då tycker jag att man kan bojkotta Elon Musk. Sen har jag lite svårare att dra det hela vägen till att det ska styra vilket bilinköp jag gör. Och jag tycker att det är dubbelmoral. Jag erkänner det. Så ni har rätt alla som klankar ner på min position. Jag tycker inte om min position heller. Jag har bara svårt att sätta ner fötterna någonstans. Och det bidrar till min apati.

Anders 20:34

Och du har ju massa Tesla-aktier, ska sägas också, för att investera ett stort där.

Alfred 20:38

Ja, det är väl de som måste säljas först om man ska ta ställning. Och jag tycker att det är jättesvårt att göra det. Dels för att det finns många andra i Tesla som jag tror verkligen jobbar för visionen och att de fortfarande bidrar positivt. Och sen så är det mitt levebröd att göra långsiktiga spaningar och investera utifrån det. Och den långsiktiga spaningen om vad Tesla håller på att åstadkomma, den består ju även om jag inte alls sympatiserar med vad Elon Musk gör med Doge och andra saker nu. Så det är jobbigt att överge den. Det är inte lätt att bara. Det är väl någon som säger att då får du väl ta saken i. Ta det i kragen och bara gör det. Men det gäller att ha bra tajming när man ska kliva i och ur marknaden.

Fabian 21:23

Men om jag får ställa frågan så här då. Vad tror du att de tänker, de som jobbar på Tesla nu, om allt det här som händer? Tror du inte att Tesla kommer få lite svårt att rekrytera den duktiga personalen som de behöver för att göra alla de här fantastiska sakerna som du sitter och hoppas på och som vi alla hoppas på ska kunna hända kring AI och självkörande bilar?

Alfred 21:46

Jo, det tror jag. Och det går ju att se. Det finns ju öppna rankings på var nya extra beställare till exempel vill jobba. Och där har ju Tesla fallit som en sten. Och det började ju redan innan Trump blev vald. Så det är verkligen så att de har gått i negativ riktning och det bör ju påverka deras tillgång till talang. Och samtidigt så är det som att de har ändå inte. Han har ju en fantastisk förmåga att omge sig med otroligt högpresterande individer och så kramar han musten ur dem och tar mer än de kan klara av att ge långsiktigt under ett kort tag och så bränner han ut dem. Sen har han på något sätt obegränsad tillgång till talang så han löser det hela tiden.

Fabian 22:24

Kan man ha det framåt? Det är ju då frågan.

Anders 22:26

Det är ju frågan. Min ståndpunkt är att Elon Musk måste vara den största idioten på planeten som frivilligt tar den här positionen att bli liksom frontfigur för det här DOGE.

Alfred 22:39

DOGE tror jag man ska uttala det.

Anders 22:41

Departementet. Men det är inte klokt. Varför sätter han sig där? Det måste vara den mest otacksamma rollen man kan ha och leda det här. De sparkar tiotusentals amerikaner eller snarare tekniskt sett så uppmanar de dem att säga upp sig och uppmanar andra chefer och sparkar dem. Så det är inte Elon Musk själv som sparkar de här människorna. Men han iklär sig rollen som den som tar kommandot över de här enorma uppsägningarna. Och det är liksom så här, hur gynnas han?

Alfred 23:07

Men har du bytt fot nu Anders? Är det så att du har gjort en resa? Är det lyssnar-mejlen som har haft inverkan på dig?

Anders 23:15

Det låter lite annorlunda idag. I förra programmet så var jag inte så himla tydlig med vad jag tycker och tänker. Jag tänkte att jag ska ändå berätta lite. Jag tycker att han är en komplett idiot. Dels det här.

Fabian 23:26

Innan vi går in på det. Vi har några kommentarer till från lyssnarna. Jag måste ändå säga att det är på något sätt, hur ironiskt det kan låta, ganska rakryggat av dig också Alfred. Och erkänna att du har dubbelmoral. För med dubbelmoral är det samma sak som med fördomar. Om man inte har dubbelmoral, då har man förmodligen ingen moral. Det är liksom så vi människor fungerar ju. Det vi kan göra är att vi kan se till att vara medvetna om den här dualiteten inom oss. Vi står på ett ben i varje sida och allt det där. Då tror jag faktiskt att vi på riktigt har bättre självdistans och vi faktiskt på riktigt kan ta bättre beslut. Vi ska faktiskt vidare här för att vi har en till lyssnare som skriver så här. Mårten, han skriver, jag har själv följt Elon nördigt mycket i många år och jag har bra koll på hans värderingar. Efter Twitterköpet känner jag att medias bevakning av honom har blivit helt förvrängd. Han säger något långt i en intervju och sen rapporteras det i vanlig media eller tas helt från sitt sammanhang.

Fabian 24:32

Alla mina kloka kollegor hatar Elon nu på grund av att de plötsligt tror att han är nazist. Jag kan förstå att du Fabian har så vass kritik då jag upplever att du är en person som kanske läser lite mer rubriker än sätter sig in på djupet vilket Alfred gör.

Anders 24:51

Jag är inte ens nämnd där.

Alfred 24:52

Du är bortom räddning. Jag tycker han har en bra poäng.

Anders 25:01

Att Fabian inte är kultiverad.

Alfred 25:05

Han har rätt i att det här har pågått under en ganska lång tid. Folk söker efter, mina gamla kollegor bland journalisterna, söker efter lätta vinklar att ta. Säkert för att det blir mycket klick på sådana vinklar också. Nu går Tesla åt skogen eller nu gör de det här galet. Men jag kan inte vifta bort det som händer med bara de missförstånden. De finns ju också och jag tycker du har helt rätt i det. Det är ju lika samma sak, lyssnar man på en lång intervju med Trump så framstår han som lite mindre galen än vad han gör i sina soundbites. Det går inte att komma ifrån att. Jag tycker det verkar som att de inte har på något sätt förstått att de nu går bortom hur institutionerna är tänkta att fungera i demokratin i USA och vilken roll konstitutionen ska spela. Och använder olika typer av taktiker med att spamma ut jättemånga saker samtidigt, så att oppositionen, som dessutom är alldeles handlingsförlamad av att de inte vet vem som är oppositionsledare ens en gång. De vet inte vilka attacker de ska försvara sig mot och media klarar inte av att rapportera om allting samtidigt.

Alfred 26:13

Folk klarar inte av att hantera allting samtidigt, så det gör att mer kan smita igenom om de gör allting samtidigt. Man kan bara tänka sig hur de skulle låta eller känna ifall det var deras politiska motståndare som gjorde på det här sättet åt en helt annan riktning. Jag tycker det är livsfarligt. Jag tycker verkligen att yttrandefrihet är så himla viktigt och politisk förändring är viktigt, men man måste följa de tänkta processerna för hur förändring ska gå till. Annars skapar man prejudikat för att vad som helst kan hända. Det verkligen demonterar demokratin för oss.

Fabian 26:46

Det här är ju ett skyddsnät som demokratier har. Demokratier har en förmåga att annars vara självutplånande om man inte har en konstitution, en stark grundlag som styr de här grejerna. Vissa saker ska vi inte förändra i det. Det har ju funkat i USA i 200 år och Sverige ännu längre.

Anders 27:01

Men det låter ju också lite här nu som att vi blandar ihop Trump och Musk. Det är ju ändå liksom Trump som vann valet. Musk, han håller på med sina.

Fabian 27:09

De är svåra att skilja nu. Man får ju ändå säga att de står för gemensam sak. De gör gemensam sak.

Anders 27:15

Är det så du ser det? Trump tycker jag är tidernas idiot och jag är genuint rädd för honom och vad han håller på med. Men jag har hittills inte klumpat ihop de där två. Jag belastar inte Musk för det Trump gör.

Fabian 27:29

Det tror jag man ska göra. Musk har alla möjligheter att kliva av om man inte skulle vara nöjd med de beslut som tas på Trump. Men uppenbarligen så är han nöjd och står verkligen med hans sida och sponsrar honom.

Alfred 27:39

Jag tycker inte heller man ska klumpa ihop dem. Jag tror inte Musk har så mycket att göra med hur Trump hanterar Nato och Ukraina till exempel. Men däremot så tycker jag att Doge, det tänker jag är väldigt mycket Musk och inte Trump.

Anders 27:52

Ja, men samtidigt att skära ned i offentlig sektor. Det finns gott om svenskar som inte alls har några problem att göra det. Fråga vilken moderat som helst så är de positiva till att ha en mindre offentlig sektor.

Alfred 28:03

Det är klart att det finns jättemycket effektivisering som ska ske där och det finns jättemycket dökött, men det ska inte ske på det här sättet. Man kan inte lägga ner USA idag över en natt. Man kan inte uppmana alla att säga upp sig. Nu ska de lägga ner, de försöker lägga ner utbildningsdepartementet. Kan ni tänka er något mer långsiktigt skadligt? För all del rationalisera, effektivisera, ställa om vad de ska syssla med, följ processerna när man gör det. Men respektera hur den demokratiska processen ska gå till.

Fabian 28:30

Problemet är att det görs av fel skäl. Det görs under förevändningen för att det ska effektiviseras. Det är väl bra så. USA har en otroligt krånglig byråkrati. Sverige är en dröm när det gäller det byråkratiska man jämför med många länder, särskilt i USA. Så det är säkert att det behöver effektiviseras. Det är väl gott så. Men det görs ju för att man vill göra sig fri från det man kallar den djupa staten. Det vill säga alla de här skyddsnäten som finns där för att en galen despot inte ska kunna ta över.

Anders 29:01

Han är ju libertarian mask också. Det är samtidigt konstigt att han är libertarian och tror på väldigt mycket människans. Samtidigt som han är emot HBTQ-rörelsen. Det är ju en traditionell konservativ åsikt.

Fabian 29:19

Otroligt märkligt.

Alfred 29:20

Jag tror inte han är emot att de ska ha rättigheter att få vara den de vill. Vad är det han är emot då? Han är emot woke mind virus som har smittat hans barn och gjort den personen till en transperson som om det inte var medfött. Otroligt.

Anders 29:36

Alltså det här att han tar den positionen och leder det här departementet, det måste ju vara fruktansvärt skadligt för hans företag. Att helt frivilligt gå in i den, från att vara framgångsrik företagsledare, att sätta sig i den här positionen, det är så jävla dumt så att det liknar ingenting. Det tror jag alla, framförallt aktieägare i Tesla, inser. Det är oklart nu exakt varför aktien dalar, men det hjälper ju knappast att Musk håller på som han gör.

Fabian 30:05

Patrik skriver att då Teslas ledare i stor utsträckning är direkt kopplad till varumärket Tesla så är han nu mer en belastning än en tillgång för varumärket. Jag håller därför med till exempel Fred Lambert på Electrek, det är ju den här stora nätpublikationen som sedan år och dagar har rapporterat om elbilar. Som sedan ett tag tillbaka uttryckt att det är dags att sparka Teslas nuvarande ledare. Det börjar jag känna själv att jag tycker också.

Alfred 30:34

Jag tycker faktiskt att Fred Lambert, jag tycker inte han är neutral i sin bevakning längre, utan han har tydligt tagit ställning för att det är på det här sättet. Jag tycker han faktiskt likt resten av media nu söker de här vinklarna. Han borde veta bättre, han borde kunna göra en bättre analys av varför Tesla säljer dåligt nu. Och han gör inte det. Han hamnar verkligen på den trumman att det här har helt och hållet att göra med vem Musk är och hur Musk driver företaget.

Fabian 31:01

Apropå den trumman, ska vi lyssna hur det lät i SVT:s rapport häromdagen?

Alfred 31:05

Här skulle jag ju vilja att Tesla gjordes av med Musk.

Fabian 31:08

Teslas modell Y var Sveriges mest sålda bil under 2024. Men efter att Elon Musk slutit upp vid Donald Trumps sida och i samband med ett framträdande gjorde en armrörelse som var misstänkt lik en nazisthälsning tycks situationen ha förändrats. De flesta Tesla-ägare som jag träffar här i Sundsvall vill inte så gärna prata om det här med Tesla-skammen. Jag pratade med en annan person här nyss, han sa att han skämdes när han åkte runt i sin Tesla. Tänker du så?

Alfred 31:38

Nej, jag tycker inte att jag skäms för att jag åker en Tesla, men det har ju kunnat vara bättre.

Fabian 31:44

Tänker du göra någonting åt det här så folk inte tittar snett på dig?

Alfred 31:48

Nej, det är ju den där dekalen i så fall om jag kan få tag i en sån.

Fabian 31:52

Och den där dekalen är ju den där klassiska I bought this car before Elon went crazy. Såg ni att det var något annat märke? Jag undrar om det var Kia eller så som hade en egen sticker på dem. I bought this because Elon went crazy. Det var ganska kul. En bra PR-kampanj där. Men samtidigt så gick de ut och bad lite halvt om ursäkt. Vi gillar Tesla ändå. För att de blev nog lite oroliga. För att hur ska det gå med försäljningen i USA annars? De har Elon och mycket makt. Just det. Vi säger ju rätt mycket bara det.

Alfred 32:23

Jag blir jätteprovocerad av det narrativet som är helt etablerat nu. Att det är på grund av Elon som de säljer dåligt. De har inte ens börjat leverera nya Model Y. Om man kollar på de andra modellerna så har de sålt mer i år än förra året. Så försäljningen av de andra modellerna går upp. Sen ska man komma ihåg att för precis ett år sedan så gick folk och väntade på att köpa Model 3, för att de väntade på Highland. Model 3-försäljningen borde verkligen vara högre i år än tidigare år. Så det är svårt att jämföra. Men jag tycker det är en helt öppen frågeställning. Jag tror att det är mycket mer sannolikt att. Det påverkar säkert många kunder, men jag tror att när folk till sist kommer att välja bil, så kommer det ändå vara typ prislappen och vilken bil man tycker bäst om som kommer att styra. Så jag köper inte alls det här narrativet, som annars nu är helt etablerat, om att det är på grund av Elon Musks utspel som Tesla-försäljningen dyker. Och att det redan har hänt. Jag tror att vi kommer se en helt annan utveckling på det här under våren, när de här bilarna börjar levereras i skala.

Anders 33:21

Men aktiekursen faller ju också. Vad tänker du runt det?

Alfred 33:25

Jag tänker att det är en konsekvens av att det här narrativet förhärskar nu och sprider sig. Så att väldigt många som inte är så insatta gör helt andra extrapoleringar på hur mycket volymer Tesla kommer att kunna sälja i framtiden. Sen så, om ni kommer ihåg, så tyckte jag att uppgången efter Trump-anvalet var ganska omotiverad. Tesla steg ju mer i värde än hela Toyota och massa till tillsammans. Det var helt omotiverat. Den följer från en hög nivå nu.

Fabian 33:51

Och nu är vi typ tillbaka där vi var i samband med valet där.

Alfred 33:56

Ja, inte riktigt.

Anders 33:57

Men jag skulle vilja ändå säga några ord för att jag fick mig en rejäl släng av sleden i mailen för att jag inte var så negativ till Tesla. Jag skulle vilja berätta lite bakgrund till varför jag ändå inte tar så otroligt tydlig ställning mot Elon Musk. Jag har ju följt Tesla och Elon Musk sedan början av 2010-talet. Och har själv varit väldigt intresserad av elektrifiering av bilflottan. Jag trodde ju väldigt mycket på bränsleceller innan jag fick upp ögonen för det Elon Musk och Tesla höll på med, med elbilar. Men det är långt tillbaka i tid. Så när jag upptäckte vad Tesla gjorde så blev jag otroligt intresserad av det och reserverade en egen Tesla, la handpenning 2013. Det är ju nu 12 år sedan. Och köpte sedan Tesla 2014 och fick min bil i början av mars 2015. Då bytte jag då till elbil. Och det är ju över 10 år sedan nu.

Fabian 34:56

Vad bytte du från för bil?

Anders 34:57

En Dieselgate Passat hade jag då. Så jag har ju följt den här revolutionen och hur Tesla har drivit i hård motvind det här med elbilar. Och när du och jag startade Forden Fabian så stod alla andra biltillverkare och hånade Tesla och Musk. Han tog ju strid för att det här var framtiden.

Fabian 35:21

Jag minns när jag laddade in min, det var 2016, när jag köpte min första Model S. Då stod en granne och tittade på den. Vad är det här för bil? Ja men det är en elbil. Vadå elbil? Ja men den går på el. Jaha, men du har ingen bensin? Så gick han runt bilen flera varv. Ingen bensin någonstans? Nej, ingenstans. Det var ett rymdskepp liksom. Folk fattade inte.

Anders 35:44

Han kämpade ensam med Elon Musk ihop med resten av Tesla-gänget på att få till den här förändringen av hur vi driver våra bilar. Och jag är ganska säker på att utan Elon Musk så hade det här tagit säkert ett decennium till innan någon annan skulle kunna pusha igenom det. För det har varit så tufft att göra det. Så den här klimatnyttan som Elon Musk har skapat och kickat igång den här revolutionen. Jag har ju följt den nära och därför sitter det också långt inne att bara slentrianmässigt överge Tesla och Musk. Det är mycket lättare att säga att man är mot Tesla om man precis alldeles nyligen har fått upp ögonen för honom. Så det är väl egentligen så här. Det är ju därifrån jag kommer.

Alfred 36:28

Men jag tänker att, som du har sagt innan, du är typ inte riktigt på väg att köpa någon bil överhuvudtaget nu i närtid va? Nej, så är det ju. Du kan ju skjuta upp det här beslutet ett tag också. Det är en stund kvar tills du ska bestämma dig. Jag är väl lite mer så att det är nog inom sex månader som vi ska köpa ny bil. Och som jag svarade på ett av mejlen som jag fick, det enda som är säkert är att den här glädjen som man kunde känna när man köpte en ny bil förut, och glädjen som jag kände när jag fick leveransen med Tesla, den är definitivt förstörd. Nu måste jag antingen köpa en bil som jag mindre gärna vill ha och tycka att det är jobbigt att inte vara så glad för den bilen. Eller så måste jag köpa en Tesla i alla fall, men då kommer jag ha det här att hänga över mig. Och det kommer kännas som dubbelmoral när jag köper den. Och det var en lyssnare som poängterade ganska bra för mig att det är skillnad på att behålla det man har och att köpa nytt. Jag tycker du kan behålla aktierna men inte köpa ny bil.

Alfred 37:27

Den här glädjen är verkligen förstörd. Det var en sådan odelad glädje att få vara en early adopter med Teslorna förut och att visa de här briljanta produkterna för alla som hade det där reaktionsmönstret som du beskriver. Och det är sabbat för mig. Jag vill inte längre vara en posterboy för att få fler att få upp ögonen för det här och rekommendera produkten. Men jag tycker fortfarande att det är den bästa produkten. Och det känns jättejobbigt att köpa en bil för 600-700 000 som man inte blir riktigt glad för.

Fabian 37:55

Jag måste vända mig mot det ändå. Det är skillnad att äga aktier. Det är oftast större beloppen än att äga en bil som i regel går ner i värde. Även om Elon har hävdat motsatsen vid vissa tillfällen. Det är en sak man använder. Någonting ska man köra om man ska ha en bil. Man måste ju inte äga Tesla-aktier på riktigt samma sätt heller.

Alfred 38:17

Som vi precis sa så har de gått ner. Då vill man absolut inte sälja nu.

Anders 38:22

Jag är på din linje också Alfred. Det som oroar mig. Nu är jag inte i marknaden för en ny bil. Så det är inte ett problem. Men vad som helst kan hända nu. Det är väldigt oklart vad som kommer hända framåt med Tesla. Det kan bli storkrig mellan Europa och USA. Handelskrig som gör att Tesla skär av. För att straffa Europa skär av data. connection och sådär.

Fabian 38:49

Alla bilarna stannar.

Anders 38:50

Nej men de stannar väl inte. Du kanske tappar kartor. Man har ingen susning om vad som händer med Elon Musk som är så nyckfull i den positionen han är i nu.

Alfred 39:00

Tror man att det ska bli världskrig då ska man sälja allt och köpa guld. Nu då. Så är det ju. Jag sålde massa aktier när det stod högt nu. Innan den här nedgången. Så det är inte som att jag aldrig kan tänka mig att sälja något. Världskrig.

Anders 39:16

Elon Musk agerar till synes ganska irrationellt. Och istället för att backa om han hamnar i blåsväder. Så är risken att han eskalerar ytterligare och hittar på dumheter med våra Teslor i Europa. För att hämnas eller något sådant.

Alfred 39:31

Nu tycker jag att vi går händelserna långt i förväg.

Fabian 39:33

Det är lite långsökt ändå. Det är det faktiskt. Men Anders du har tankar kring det här med cancel-kulturen.

Anders 39:40

Det är mer generell hållning som jag har. Det var egentligen när Benny Fredriksson, kommer ni ihåg det? Chefen för kulturbrudhuset i Stockholm. När han drevs till självmord. Det var väl Aftonbladet som körde en drive mot honom under MeToo. Det var inte för att han hade hållit på med sexuella trakasserier. Det var för att det var rykten om att han var en hård ledare i sin ledarstil. Då fick jag mig en rejäl tankeställare runt det här narrativet att folk är onda. Att det är så polariserande. Antingen är du god eller så är du ond. Och halkar du över. Förut var du god och sen plötsligt blev du ond. Så är ju inte människor. Det är mänskligt att vi vill placera folk i fack. Vi vill säga att den här personen är ond och den här personen är god. Jag har ju själv onda personer. Hitler letar inte efter goda egenskaper hos honom eller Putin. Jag har mitt ondfack. Men jag försöker att inte kategorisera på det sättet.

Fabian 40:42

Här är du på någonting. Det gäller alla möjliga personer och företeelser. Det kan vara ganska klokt att titta på. Läs på om Putin, Hitler, Stalin och Pol Pot. Och försöka förstå dem. Jag tror att när vi gör folk till genomonda, då tappar vi nyanser på ett sätt som gör att det faktiskt blir svårare att lära sig av historien.

Alfred 41:08

Ja, det blir omöjligt att förebygga. Om de föddes onda och det var därför det gick som det gick, då kan man inte förhindra nästa. Det finns jättebra poänger i det här också. Det är alltid pendelrörelser i diskursen och debatten. Det som är lite läskigt nu tycker jag, det är att medielogiken som det har blivit, där folk tycker om att missförstå varandra med flit på Twitter, X och You name it i alla sociala kanaler. Det har gjort att pendelrörelserna har slutat modereras. Det är som att de blir mer och mer extrema. Det vi har nu föregicks av cancelkultur och den nuvarande intelligentian, som har initiativet nu, kallar det för wokeism och så vidare. Men det var ju ganska hemskt med hur mycket cancelkultur det var på amerikanska universitet ett tag. Jag har läst böcker om det och satt mig in i det. Jag tror att jag ligger närmre de som drev på. Jag tycker att de hade mer goda ändamål med vad de höll på med. Men det gäller att hålla upp spegeln för sig själv. Vad var det vi var för? Mycket av utfallet vi har fått nu tror jag är ett tecken på att någon förändring gick för långt och för snabbt i en annan riktning. Då får vi den här pendelrörelsen nu.

Alfred 42:19

Problemet är bara att den är så himla extrem nu och så otroligt snabb i den riktningen. Vad blir pendelrörelsen nästa gång?

Anders 42:24

Det är också det att om en mer nyanserad åsikt där man kan titta på många olika aspekter och vända och vrida på saker, det flyger inte i sociala medier när du har 160 tecken på dig att säga någonting. Du triggar igång det ena eller andra. Det blir väldigt svartvitt.

Alfred 42:42

Den politiska mitten håller på att förlora. Länge var amerikansk politik så att man var tvungen att gå mot mitten för att vinna valet. I Sverige har det kunnat vara lite mer nyanserat att vi har ett flerpartisystem och så vidare. Men det har ändå varit som att makten ligger i mitten och det håller vi på att förlora. Det tycker jag är hemskt.

Fabian 42:58

Det är tråkigt för med det förlorar vi nyanserna också. Jag är däremot inte säker på att just cancelkultur är ett rätt begrepp för det här. Ingen är väl orolig för att Elon Musk ska ta livet av sig på grund av att vi pratade med honom i podden.

Anders 43:13

Cancelkultur handlar precis om att du inte köper bilarna.

Fabian 43:17

Det handlar också om konsumentmakt för guds skull. Vi satt precis och sa, vad kan man göra mot att det blir världskrig? Vad kan vi göra då? Ja, det vi kan göra är att bojkotta Tesla.

Anders 43:31

Det får man absolut göra tycker jag. Det är man fri att göra om man vill det. Jag skulle bara avslutningsvis vilja nämna lite saker som andra personer som vi kanske inte riktigt vet. John Lennon till exempel, han har erkänt att han misshandlade sin fru, men det pratar vi inte om. Han är ju i mångas ögon en ikon. Eric Clapton, han har gjort mängder med rasistiska uttalanden. Martin Luther, som drev den protestantiska kyrkan, han var antisemit, judehatare och förespråkade judeförföljelse.

Alfred 44:02

Förlåt Anders, men är inte det här typexempel på whataboutism?

Anders 44:06

Jo, men det kan man absolut säga. Det är ett exempel på att människor är inte genomgoda eller genomonda, utan folk är mer mångfacetterade än att vara en med.

Fabian 44:20

Vi är med.

Anders 44:21

Det kan göras hur långt som helst med den här listan. Det var bara några fjanta exempel.

Alfred 44:25

Hörni kära lyssnare, jag ser ju här i showen och så som kommer härnäst, jag måste säga att en av de allra gulligaste, ett av de allra gulligaste karaktärsdragen med Fabian, det är att han klarar inte av att leva utan att ha en idol. Ni måste förstå att det finns en identitetskritik i det här hos Fabian, som är att nu måste han hitta någon ny att helgonförklara och sätta upp på piedestal. Och jag säger att nu ska vi få veta vem.

Fabian 44:50

Vilket intro verkligen. Jo, för er som har tröttnat på Mr Musk och alla hans förehavande. Ja, jag skulle vilja stilla just din fenomenalt fantastiska fanboyism. Genom att presentera en ny person som man kan vända sitt okritiska öga mot. Och liksom idoldyrka, nämligen. Sam Altman.

Anders 45:16

Är frågan hur mycket man ska lyssna på dig för din track record. Du började med att dyrka, vad hette han? Axels grundare där.

Alfred 45:22

Steve Jobs.

Fabian 45:23

Absolut, absolut.

Anders 45:25

Och nu Elon Musk.

Fabian 45:26

Det var nog Bill Gates innan dess. Vill jag ändå hävda.

Anders 45:29

Han har varit ganska okej.

Fabian 45:31

För sist, men i hans arbetsliv var det kanske lite värre.

Alfred 45:34

Sam Altman är verkligen en högriskidol. Jag håller med om att han är supersympatisk och framstår som otroligt ödmjuk. Och väldigt smart och gör en massa saker rätt. Men OpenAI kan på riktigt bli bolaget som eliminerar mänskligheten.

Fabian 45:46

Men jag kommer till lite så här. Vad är det som gör att Sam Altman står för de här, nu citerar jag dig Anders, grundmurade demokratiska idealen. Som vi vill att de här techbolagen ska ha.

Anders 46:02

Han är ju då OpenAI’s vd och ChatGPT och sådär för de som inte känner honom.

Fabian 46:05

Så, vem är Sam Altman? Precis, OpenAI’s vd och han växte upp i en judisk familj 1985. Den jäveln är alltså yngre än alla oss och har ändå åstadkommit allt det här. Och han fick upp sitt techintresse genom att han hade en mack vid åtta års ålder. Och han är som många techpersonligheter en avhoppare från universitetet och i det här fallet i Stanford. Han grundade då ett bolag som heter Loopt. Har ni hört talas om det? Nej, det hade jag faktiskt inte koll på alls. Nej, det blev inte så mycket av det kan jag säga. Men det finns ett ljudklipp som vi kan spela här.

Fabian 47:01

Jo, men det vi hörde var ju förstås Sam Altman som, som man gör, unboxar en iPhone 4 i slutet av hans tid på Loopt. Och han har ju varit ganska aktiv i sociala medier och så, så det finns ganska mycket på honom om man tittar bakåt. Det är säkert lite känt då. Sen så gick han vidare och startade, eller rättare sagt, han blev vd för Y Combinator som var en startup-accelerator. Kan du något om den, Alfred?

Alfred 47:24

Ja, den finns kvar. Det är världens bästa startup-accelerator som alla vill komma in på. Det är verkligen jättesvårt att komma in. Den är högst ansedd i hela världen.

Fabian 47:33

Airbnb och Dropbox med flera kommer därifrån. 2015, tillsammans med Elon Musk, så startade han OpenAI. Idén här är ju då, precis som många Silicon Valley-bolag, att ha vackra värderingar av en ny och bättre värld. De flesta brukar ju gå sådär, för i eftertankens kranka blekhet så brukar det bli ganska urvattnat, typ Googles Don’t be evil, vi tittar på dig.

Alfred 48:03

Alltså, än så länge, din idoldyrkan är att han är framgångsrik, eller vad är kärnan i varför du tycker han ska?

Fabian 48:09

Delvis, det kan det väl få vara.

Alfred 48:11

Jaha, okej.

Fabian 48:11

Men det som är intressant är ju ändå att det här bolaget, OpenAI, startade sig ändå faktiskt, till skillnad från Google och många andra, faktiskt som en just genuin non-profit-organisation.

Alfred 48:25

Ja, men det är ju Sam Altman som är den som håller på och vrider det ur det godaste.

Anders 48:30

Det var ju därför han fick sparken av styrelsen.

Alfred 48:32

Ja, och det är det som Elon Musk har varit allra mest kritisk mot.

Fabian 48:35

2019 så släpper de ju det här då, och det är i samband med att Microsoft investerar en miljard i OpenAI. För att hans idé om detta är ju då liksom att, ja, vi kan inte växa det här bolaget om vi inte får kapital, och kapital får vi inte om vi inte kan göra nyemissioner så att folk kan få avkastning på sitt kapital. Och det här blev ju oerhört kritiserat, att det här non-profit-projektet plötsligt gick till att bli ganska mycket profit, och inte minst Elon Musk har ju kritiserat det här, och där har han ju många poänger, kan jag ju tycka. Frågar man ChatGPT, bolagets egna large language model, så säger den, ja, så visst, OpenAI är inte längre en renodlad idealistisk rörelse, men det är mer av ett pragmatiskt val än en ren girighetsdriven förändring. Så säger i alla fall ChatGPT när man frågar om detta då.

Alfred 49:27

Jag tycker verkligen att om det är någonstans man ska ifrågasätta Altman så är det ju, för nu håller de på att gå full circle. De började med att det ska vara en liten del av det här som är for profit, och som Microsoft kunde investera i, och nu håller det på att svänga helt. Så profit-delen ska ha makten. Och det som blir nu går totalt stick i stäv med den ursprungliga visionen. Verkligen. Det var just för att skydda sig mot de strikt kommersiella bolagen, och att vara bäst på det här ändå, som gjorde att de kunde komma igång, och som gjorde att de kunde attrahera all talang i början. Jag köper helt den kritiken, och samtidigt som han framstår så himla sympatisk och ödmjuk när han gör det, så det är svårt att tro att han är ond.

Anders 50:07

Jag delar inte alls det, för om de kan växa och bli riktigt stora och har en god, nu delar jag själv in mänskligheten i god och ond, om de har en god idé bakom sig att skydda världen från onda AI-ar, vad fan säger man?

Fabian 50:27

En AI, flera AI-ar.

Anders 50:29

Om de kan få in jättemycket pengar så att de har muskler att göra det så är väl det bättre än att de är en liten idealistisk garagefirma.

Fabian 50:36

Det viktiga är väl kanske vad som ligger bakom, men visst. Det är ju det här som leder till i november 2023 till att OpenAI styrelse out of the blue sparkar plötsligt Sam Altman som vd och medgrundare. Och motiveringen är väldigt otydlig, de menar att han inte varit ärlig i sin kommunikation med styrelsen, och det är oklart vad det syftar på.

Alfred 50:57

Jag känner mig rätt övertygad, det här är väldigt svårt att få reda på och få bekräftat, men jag känner mig ganska övertygad om att det handlar om precis den här maktkampen mellan for profit och non profit delen.

Anders 51:05

Det har ju bekräftats också.

Alfred 51:07

Det var en sista dödsryckning från de renläriga som tyckte att det här måste förbli i non profit form, som ska ha yttersta kontrollen. Och Sam Altman ville driva igenom i en annan riktning och fick då sparken, men blev till slut återinsatt. Då har han fått sitt ultimata mandat att göra hela slutet av den här cirkeln.

Anders 51:26

Man kan säga att Sam Altman är ett kapitalistsvin här egentligen.

Fabian 51:30

Ain’t we all?

Alfred 51:31

Ja i synnerhet jag i det här sammanhanget som jobbar som investerare. Men det det skapar med den här kommersiella driften av och konkurrensen mellan alla bolagen, det är att man måste, det blir ett race. Och alla vi som har satt oss in i kontrollproblemet och säkerhetsaspekten runt AI förstår att det här racet är livsfarligt.

Fabian 51:49

Ja, men det var ju säkerhetsfrågorna i att driva på utvecklingen så här var ju också det som gissades det här handlade om. Men det som hände var i alla fall att det blev kaos internt och att det blev ett uppror från de anställda och fler än 700 av alla OpenAI’s 770 anställda hotade då med att sluta i protest om inte Altman återinsattes. Det får man säga väl jobbat teamwork för alla anställda på det här. Och sen återinsattes han som vd. Så sammanfattningsvis då så OpenAI är då ett bolag som drivs av en kille som verkar väldigt trevlig och han håller på att bli en av de absolut mest mäktiga personerna i världen. Så hur kan vi garantera att det här då inte spårar ur fullständigt? Ja, men det kan vi inte förstås. Men vet ni, jag har faktiskt en lite konstig spaning. Hang with me här. För Altman har faktiskt varit öppen om sin sexuella läggning sedan tonåren och han kom ut som hon sexuellt när han var 16 år. Varför är det här relevant? Ja, det kommer. Till skillnad från Apples nuvarande vd som faktiskt också är hon sexuell.

Fabian 52:51

Så har ju då Tim Cook hållit sitt privatliv väldigt hemligt ända tills han faktiskt blev outad en live-sänd tv-sändning. Men det var lite av en så här alla visste om det men ingen pratade om det. Och efter det då så valde han att komma ut så som den första öppet homosexuella vdn för ett Fortune 500-bolag. Sam Altman, om vi går tillbaka till honom, han gifte sig 2024 med sin australiensiska mjukvaruingenjör Oliver Mulherin på deras ställe i Hawaii. Så, varför spelar det här för roll? Jo, i en värld där, nu citerar jag dig igen Anders, de grundmurade demokratiska värderingarna har blivit rejält flytande och svaja hos många av våra stora techjättar. Så spelar detta eventuellt ändå lite roll. För på många sätt är faktiskt ett Pride-tåg det yttersta tecknet på en fungerande demokrati. Det är liksom ett lackmustest. Det är inte bara jag som tycker detta, utan det är här liksom något som sägs på olika ställen när man mäter demokrati.

Anders 53:51

Någon säger att Pride-tåg är bra.

Fabian 53:55

Jo, men så här, auktoritära ledare som Putin och Xi Jinping och tidigare fascistiska regimer, det är ju allmänt känt att de förtrycker minoriteter. Och ett Pride-tåg är på något sätt det yttersta testet för en fungerande demokrati. För det kräver inte bara yttrandefrihet för att kunna ha en Pride-parad, det kräver också någon slags likhet inför lagen och att man ska kunna ha demonstrationsfrihet. Och det säger någonting om hur staten ser på individens frihet. Så en tydlig HBTQ plus, minus och så vidare ledare visar att det är möjligt att bryta mot strömmen i en annars ganska konservativ affärsvärld. Och det spelar faktiskt lite roll därför att det visar vilka ideal som det är svårt att dagtinga med på något sätt.

Alfred 54:47

Ja, intressant. Jag såg det inte riktigt komma. Det är som någon form av demokratins motsvarighet till ekonomins Big Mac-index.

Fabian 54:58

Lite så, någon slags, ni vet när Sam Altham blir straight, då ska ni.

Alfred 55:04

Då är det dags att.

Anders 55:06

Det känns lite svagt ändå för jag håller med dig om att de här psykopatledarna, de auktoritära diktatorerna, de gillar ju inte sådant här. Men de gillar ju inte fri press eller någonting heller. Men det är ju långt ut på ytterkanten någonstans. Om vi pratar med Elon Musk innan, han har väl inte sagt att han är emot Pride-parader heller?

Fabian 55:26

Ja, det är nog bra nära. Alltså, ni får ta det för vad det är. Detta är en liten udd.

Alfred 55:32

Jag ser en svaghet. Om man tar det logiska resonemanget i sin extrem. Om det går 100% över i andra riktningen då och vi får en homosexuell diktator som börjar följa majoriteten. Exakt.

Fabian 55:47

Till sist hörni. Så har jag ett tillkännagivande. Och det är att jag ska gifta mig. Med min kille.

Anders 55:57

Men gud vad kul.

Alfred 55:58

Grattis. Det här stod inte i show notes ska jag säga. Vi är förvånade på riktigt. Följdfrågan är, är vi bjudna?

Fabian 56:05

Alla som lyssnar. Ja, vi är bjudna. Och även min kompis Nils och säkert många andra. Så den 25 juli 2026. Det är ett bra tag. Så ni har lite tid på er att jobba på era bröllopstal nu hörni.

Anders 56:17

Ja, det ska nog kunna gå bra. Jag använder ChatGPT tänker jag där. Så får Sam Altman vara med och hjälpa till.

Fabian 56:22

Eftersom jag också snart är då CEO för ett Fortune 500 företag och homosexuell. Så förväntar jag mig många bra liknelser med Sam Altman i de talen.

Alfred 56:33

Jag säger bara att jag har erfarenhet som. Fyra gånger har jag varit toastmaster på vänners bröllop. Jag känner en del av Fabians kompisar. Jag tror att jag kommer ha hård konkurrens om det här uppdraget. Så att det är dags att börja lobbyarbetet.

Anders 56:47

Ja, verkligen. Men hörni, nu kommer den billiga småbilen från Volkswagen. Kommer EU överge sina klimatmål? Och vi nosar på nya Volvo ES90. Allt efter detta.

Alfred 57:01

Ja, vi börjar direkt med den billigaste av dem alla. Nämligen då, eller billigast från Volkswagen i alla fall. Den nya småbilen ID.1 kommer den nog att heta. Och kommer den nu? Det är kanske också lite svårt att säga, för det är tydligen först 2027 som den ska gå i produktion. Men sin vana trogen så är Volkswagen ute i god tid i förväg med att presentera både utseende, detaljer och pris på den kommande billiga småbilen. Som förhoppningsvis ska göra att tyskarna kan klara av den väntade konkurrensen från Kina. Och den här bilen, konceptnamnet som jag knappt orkar ta i min mun, ID.EVRY1, som ska ligga nära den här färdiga produktionsbilen. Jag kommer inte kalla den det, jag klarar inte av det. Jag är så trött på Volkswagen som konceptnamn. ID.1 får den heta i den här podden.

Anders 57:47

Det är ju inte bara konceptnamnet, ID.BUZZ heter ju ID.BUZZ.

Alfred 57:51

Ja men den är den enda som gör det.

Fabian 57:52

Jag bojkottade Tesla, men det här är Alfreds kamp.

Anders 57:55

Ja men det är någon sorts svårbegriplig humor från Volkswagens sida tänker jag.

Alfred 58:01

Det känns fräscht som om det är från 90-talet på något sätt. Att säga konceptnamnet, skit samma. Det är mycket annat som verkar lovande med den här bilen. För det är naturligtvis en småbil vi talar om. Den är något större än den befintliga Volkswagen Up, om ni känner till den där lilla stadskärran som åker omkring då och då. Och så är den mindre än den tidigare presenterade, men ännu inte säljstartade ID.2, som i sin tur ska ersätta motsvarigheten till Volkswagen Polo. Så Polo blir ID.2 och Up blir den här som vi ska prata om nu, ID.1 helt enkelt.

Anders 58:35

Jag får bara skjuta in där att riktigt små elbilar kan ändå vara ganska rymliga, för att de inte har så mycket bränsletank och annat skräp som tar plats i de här bilarna. Så det ser man om man tittar på liten elbil, att det är ganska god lastförmåga i dem också.

Alfred 58:48

Dragplåstret för den här bilen, det är absolut det låga priset. Volkswagen lovar att den här bilen ska kosta ungefär 20 000 Euro när den släpps. Det kan jämföras med målpriset på 25 000 Euro för den här lite större ID.2, som ska komma. Så båda de är konkurrenskraftigt prissatta.

Anders 59:05

Är det utan moms?

Alfred 59:06

Nej, det är faktiskt med lite tysk moms. Jag ska komma till vad vi kan tro att det svenska priset kommer att bli. Men om vi bara börjar med att prata om utseendet. Jag måste säga att jag tycker den är fräck den här. Vad säger ni om utseendet?

Anders 59:17

Absolut. Det är väl bara det att den kommer vara väldigt liten. Frågan är hur den ser ut i verkligheten.

Alfred 59:23

Den är proportionerlig på bilderna, så det kan lura ögat lite grann. Men Fabian, du är ju klassens eller poddens uttolkare av bilutseenden. Vad säger du här?

Fabian 59:32

Jag tycker att den här ser väldigt lik ut en Honda E.

Alfred 59:36

Det finns absolut likheter. Det är verkligen som ögon i fronten på den här. Strålkastarna blir ögon, komplett med pupiller och allt som är runt omkring. När man kollar på video på den här, då visar det sig att den här bilen kan kolla lite med ögonen åt olika håll.

Fabian 59:53

Nej, vad fräckt. Gud vad roligt.

Alfred 59:55

De har en del bra designdrag här. Vi har pratat om det förut. Jag personligen tycker att Volkswagen är ganska väl ute med hela ID-familjen. De känns fräschare utseendemässigt än namnen på konceptbilarna.

Anders 1:00:08

Men de här konceptbilderna är ju lite luriga, för det är svarttonade framrutor och så. Det är inte ens lagligt, så frågan är hur den ser ut i verkligheten sen.

Fabian 1:00:14

Men just att den ser lite dataspelig, den ser lite Mario Kart ut. Jag gillade ju det med Honda E också. What’s there not to like? Snygg färg också.

Alfred 1:00:26

Det är ett rejält lyft från Volkswagen Up som är mycket kantigare i sitt utseende.

Anders 1:00:29

Det är också svårt tycker jag med småbilar, många som inte är särskilt snygga. Fiat 500 har länge varit en liten fixstjärna hos mig. Jag tycker de fick till det utseendet väl. Det ser ut som att ID.1 också är en riktig designjuvel.

Fabian 1:00:45

Det ser väldigt rymligt ut på insidan också, det måste man verkligen säga. Men det återstår väl att se, tänker jag.

Alfred 1:00:50

Ja, det får man göra. Det är bara fyra platser. Det finns ingen mittenstol. Nej, det gör det inte. Men när Volkswagen kommunicerar sina priser, då är det faktiskt så att de brukar prata om konsumentpriset för tyska kunder, när de säger sina priser. Jag tolkar det här som 20 000 euro, inklusive tysk moms, för tyska kunder. Det gör att om man kollar lite grann på hur ID.4 är prisat i Tyskland jämfört med Sverige och räknar om på det sättet, att man tar bort den tyska momsen men man lägger på den svenska och så ska det på lite vagnsskadegaranti och sådant där. Då ger det vid handen att den här bilen borde hamna någonstans på 230 000-240 000 kr i nypris i Sverige. Det får man säga är ganska konkurrenskraftigt.

Anders 1:01:27

Ja, verkligen. Hur mäter det sig mot bensindrivna småbilar? De är väl väldigt mycket billigare. Du kan väl få en sådan för 150 000 kr?

Fabian 1:01:35

Ja, precis.

Alfred 1:01:36

Nu satte du mig på pottkanten.

Fabian 1:01:38

Den där lilla, lilla, den går nog på 160 000 någonstans där.

Alfred 1:01:42

Om man är väldigt nyfiken på det och inte orkar googla själv, då får man lyssna på nästa avsnitt när vi gör vårt småbils svep. Det var en bra fråga att ha med sig in i det tycker jag. Men man får ändå säga att det kommer bli någon form av stadsbil det här. För målet på den här prislappen, det är att ha en bil som också levererar en räckvidd på 25 mil WLTP, vilket ju verkligen är i underkant av vad vi har vant oss med från nya modeller. Det kan ju lätt betyda långt under 20 mil på en vinterdag när man ska ut och resa långt på motorväg. Dessutom så blir drivlinan i det här en ensam motor på 70 kW, alltså knappt 94 hästkrafter, som ska knuffa upp bilen i en toppfart på 130 km i timmen. Alltså toppfart.

Fabian 1:02:21

Oj då.

Alfred 1:02:22

Volkswagen gör inga utfästelser i sin kommunikation om acceleration, vilket jag tänker är talande.

Fabian 1:02:27

Det är talande i sig.

Alfred 1:02:28

Och på insidan som jag sa så blir det plats för fyra passagerare och 305 liter i lastvolym. Men i ärlighetens namn, det här med 25 mils räckvidd och de här innermåtten. Det räcker ju för det mesta om man ska ha den här som en stadsbil eller en pendlarbil eller kanske en andrabil, eller hur?

Anders 1:02:44

Absolut. Och sen har ju motsvarande förbränningsmotorbilar oftast inga häftiga motorer heller. Och det är också så här, de kan ju inte ha för kraftig, även om elmotorerna kan vara väldigt kraftiga, så får du massa andra problem med, du måste ju ha drivknutar och länkarmar och allt annat och bromsar också för att kunna hantera de här krafterna. Så det vill man ju inte ha på en sån här liten bil heller.

Fabian 1:03:06

En spaning som jag har är ju då att även om du skulle kunna köpa en ny Volkswagen app eller någonting för 160 000 och den här börjar på 230 240 så är det ju liksom differensen där mellan blir ju plötsligt så liten att de bränslebesparingar du gör, de tjänar du in ganska fort ändå.

Anders 1:03:24

Fast det är väl bara det att en sån liten förbränningsmotorbil drar också väldigt lite bensin.

Fabian 1:03:29

Ja, precis. Jag inser det också. Men nog kan du nog bränna upp 14 000-15 000 kronor om året.

Alfred 1:03:34

Men jag tror det är svårt att köpa en ny bil. Det här kan ju ni som lyssnar enkelt googla, men jag tror det är svårt att köpa en ny bil även om den går på bensin för under 200 000 nu. Så jag tror inte det går att få en bensinare för 160 000.

Fabian 1:03:46

Ja, vi är verkligen nära där det är game over för fossilbilarna.

Alfred 1:03:52

Ja, och hörrni, nu har vi ju rabblat allt som står i pressreleasen och bara följt deras kommunikation rakt av här hur man ska prata med den här bilen. Men jag har nog satt fram någonting mellan raderna här, som jag tycker är spännande för oss som är nördiga på elbilar. Det finns en nyhet som vi inte har pratat så mycket om som vi borde, tycker jag. Det vi har pratat om är tyskarnas oförmåga att komma ikapp på mjukvarusidan. Men en sak som hände under förra året och som vi inte har rapporterat om, det är att Volkswagen tog en ganska kraftig investering i ett samarbete med den amerikanska elbilstillverkaren Rivian, som ju tycks gå ganska bra borta i USA, men än så länge bara säljer fullstora SUVar och en stor pickup borta i USA. Rivian presenterade då att de ska komma med billigare och mindre modeller, som ska passa mer för en massmarknad och då dessutom komma globalt. De kommer även att komma till Sverige, de här mindre bilarna. Och Rivian har behövt resa pengar för att ha råd att bygga fabrikerna för de här nya modellerna.

Alfred 1:04:47

De kan inte få plats att bygga alla dem i sina befintliga anläggningar. Så de behövde pengar, vilket Volkswagen investerade, men det Volkswagen ska få ur det där, det är tillgång till Rivians arkitektur och hjärtat i deras mjukvara, som har blivit väldigt hyllad av Rivian-kunder i USA. De är helt enkelt på bollen med att kunna bygga mjukvara. Och hemligheten i det, det är att Rivian i sin egen arkitektur har byggt något som påminner väldigt mycket om vad Tesla har gjort, nämligen att de bygger mjukvara längre ut i kontrollerna av alla komponenter, så att det inte bara är så som konventionella biltillverkare har gjort, att man låter Bosch skriva drivrutiner och mjukvara för sina egna komponenter och sen så är det bara när man ska integrera det i bilen som Volkswagen utvecklar mjukvara.

Fabian 1:05:25

Så att lyssnarna förstår, de här kontrollerna, det är datorer som är runt om i alla fyra hörn och överallt i bilen för att styra lampor och reläer och allt möjligt i bilen?

Alfred 1:05:33

Ja visst, strålkastarna i sig har mjukvara i sig och sen så pratar de med någon annan liten box som har mjukvara i sig och sen så ska allt det där sammanfogas. Om man inte har kontrollen över mjukvaran hela vägen ut, dels har man svårt om det blir komponentbrister, då kan man inte lätt byta ut. Tesla var ju duktiga på det om ni kommer ihåg från pandemin, att de bytte ut, kunde iterera och gå från en halvledare som det var slut på till en annan och så vidare. Och viktigt är det också när man ska göra kalibreringen av allting, när bilarna blir mer och mer som man kallar mjukvarudefinierade, då mycket av tuningen och kalibreringen av helheten görs i mjukvara. Det är mycket svårare om man inte kommer åt det. I synnerhet blir det svårt att rulla ut nya funktioner, att i efterhand skeppa att matrisstrålkastarna ska kunna göra ditt och datt.

Anders 1:06:24

Det gäller ju generellt innovation, om du inte har kontroll över datorerna, mjukvaran, då blir du sittande med ganska lite möjligheter att göra nya grejer. Det är det de traditionella biltillverkarna har problem med. Vi har fått en lyssnare som har mejlat till oss, eller faktiskt flera stycken som har mejlat och undrat om Teslas mjukvara. Vi ska prata lite om det längre fram, varför vi hyllar Teslas mjukvara så mycket, men det är just för att Teslas mjukvara är totalintegrerat med resten av bilen, medan en Skoda bil, där är det en liten display bara i mitten och sen så är det inte så mycket mer du kan göra där egentligen.

Alfred 1:06:57

Men i alla fall, när Volkswagen gjorde den affären med Rivian, så talades det om att det skulle komma i framtida Volkswagen-modeller. Det man kan läsa i kommunikationsmaterialet runt ID är att trots att den är byggd på samma plattform i grunden, MEB-plattformen som de andra Volkswagen-modellerna, en utvecklad variant av den, så blir det den första bilen med en helt ny mjukvaruarkitektur, är vad Volkswagen säger. Det har många med mig tolkat som att det här är första modellen som kommer med Rivian-arkitektur i hjärtat.

Fabian 1:07:26

Nu är det verkligen dags för Volkswagen att byta ut sin mjukvara. De har haft väldigt mycket problem med sin mjukvara. Vi minns väl alla de här bilderna av tusentals ID-3 som blev stående på en parkering. Någon fick springa runt på ett USB-minne och uppdatera dem. Det är inte ett bolag som har ett bra track record på mjukvara. Så de har kanske krupit i korset tyskarna här.

Alfred 1:07:48

Deras interna mjukvaruföretag heter Cariad. Det är tusentals anställda i det bolaget. Det blir väldigt spännande att se vad som händer.

Fabian 1:07:58

De ska nog söka nya jobb.

Alfred 1:08:00

De ska nog börja se sig om efter jobb.

Anders 1:08:02

Samtidigt är det inte superkul för Europa att vi gör oss ännu mer beroende av USA när det gäller mjukvara. Vi är ju redan så otroligt beroende av amerikansk mjukvara. Och om det ska vara handelskrig mellan USA och Europa nu, vi måste verkligen börja klara oss själva.

Fabian 1:08:17

Det är inte så att vi inte kan göra mjukvara i Europa. Det är klart att vi kan göra det.

Anders 1:08:21

Inte tyskarna.

Fabian 1:08:23

Nej, inte just Volkswagen i alla fall.

Alfred 1:08:25

Det händer andra grejer i EU också.

Anders 1:08:28

Ja, precis. Det har faktiskt skrivits en hel del i elbilspressen de senaste dagarna om att det har ryktats om att EU håller på att ge upp de här elbilsmålen eller CO2-målen som man haft. Att man inte ska få göra CO2-utsläpp efter 2035.

Fabian 1:08:46

Jag som bara läser ytliga rubriker då, tydligen. Jag har uppfattat det som att de ska ge upp det. Men det är inte riktigt så, eller?

Anders 1:08:53

Nej, så är det inte. Det är flera saker som har hänt nu. EU har ju då satt ett mål att man 2035 inte ska få släppa ut några, inga bilar med förbränningsmotorer som släpper ut koldioxid ska få säljas efter 2035. Det här började man redan 2019 att diskutera, det här målet. Det har gått igenom massor med instanser. Men 2023 beslutades det till slut av ministerrådet. Så det är beslutat på alla nivåer. Det här är ett mål som inte är så lätt att rucka på. Det är ett krav egentligen, så det är inte ett mål ens. Men häromdagen så aviserades det i media, det som många tolkade var att nu håller man på att ge upp det här. Men så var det inte faktiskt. Det var många politiker i Europa som plockade politiska poäng runt det här. Som Italiens industriminister till exempel, han sa att beslutet, det här innebär att den europeiska bilindustrin hade räddats.

Alfred 1:09:46

Just det, från politiker som tillhör partier som har vunnit framsteg de senaste åren på att inte gå offensivt fram med klimatmål och sådär.

Anders 1:09:55

Men det som man ändrat är egentligen bara att man har ändrat sättet man räknar på när man tillåter utsläpp. Så istället för att du har hårda krav redan nu 2025, så kommer man basera de här kraven på genomsnittet för perioden 2025 till 2027.

Alfred 1:10:10

Just det, för det finns ett successivt införande fram till att det är nolltolerans 2035. Biltillverkarna måste få ner kvoten, alltså en stor andel av sin flotta att vara driven med fossila drivmedel och så stiger de kraven längs med vägen och så ska man kolla på det från år till år.

Anders 1:10:25

Så man minskar inte kraven nu, det är bara att man säger att vi tittar på genomsnittet för perioden 2015 till 2027. Så det innebär att om du nu släpper mer än 2025-kraven det här året, då måste du släppa ut mindre än kraven 2027. Så totalen blir detsamma. Man bara ger biltillverkarna en möjlighet att flexa där. Det är väl för att det är många som inte klarar det här nu.

Alfred 1:10:47

Det är skönt att det är så, men jag blir ändå orolig. Det känns som att vi är inför tuffa klimatlagar, vi har gjort det i Sverige också och sen när det kommer till kriterierna och vi ska börja leverera på det, så vill inte den sittande regeringen orsaka lidandet, ekonomiska lidandet som det innebär för folk att följa de lagarna. Då blir det bättre att knuffa problemet en mandatperiod till framåt. Kommer det inte bli så att de säger att nu kollar vi fram till 2029 istället?

Anders 1:11:15

Nej, men det är fullt rimligt. Det är så jag läser det också. Det har varit en intensiv lobbying från bilföretagen mot EU att riva upp det här. Vi har pratat om det många gånger i podden nu att väldigt många bilföretag ger upp sina mål om att sluta tillverka förbränningsmotorbilar och istället satsa på det nu med ny motorutveckling och sådär.

Fabian 1:11:35

Men det här är ju dåligt inte bara för klimatet, det är ju dåligt för europeisk tillverkningsindustri i totalen. För det är ju inte bara bilar, det är ju alla underleverantörer och allting som behöver ställa om här.

Anders 1:11:44

Det är ju själva definitionen av att kissa i byxan för att hålla värmen. Det är en otroligt dålig idé att inte satsa på framtidens teknik.

Fabian 1:11:53

Själva definitionen för att kissa i byxan måste väl ändå vara att kissa i byxan.

Anders 1:11:56

Det måste vara bilproduktion.

Alfred 1:11:59

Det de gör här, vad det här hade inneburit i praktiken annars, det är att Tesla hade fått väldigt mycket intäkter från europeiska tillverkare för att de är en av få tillverkare som har så stor skala bara elbilar, att de kan sälja jättemycket. Annars hade andra tillverkare fått betala Tesla för att de ska räkna sina bilflottor ihop, så att de tillsammans lever upp till kraven. Det blir billigare än att betala böterna till EU. Det hade i praktiken inneburit att man ger jättemycket pengar från europeiska företag till andra företag som kan leva upp till kraven. De företagen råkar vara antingen kinesiska eller amerikanska. På det sättet så är det väl ett sätt att behålla resurser i Europa?

Anders 1:12:43

Så är det absolut. Det här hände bara för att de europeiska biltillverkarna stod, som jag pratade om innan, och hånade elbils. Hela problemet har de satt sig i för att de fjantade sig och inte kunde se det här komma. Så vaknar man så himla sent och yrvaket och inser att hela världen håller på att svänga. Jag hoppas verkligen att EU inte ger upp de målen man har satt upp. Men än så länge så gör man inte det. Man har precis släppt en ny handlingsplan för EUs bilindustri, där EU har satt ihop en delegation fullt med industriföretag, biltillverkare och andra, för att verkligen jobba mot det här målet att få bort förbränningsmotor till biltillverkningen.

Alfred 1:13:26

Så företagsledare som jobbar i de här bilföretagen, de kan reagera på två sätt nu. Antingen så reagerar de bara yes, lobbyingen funkade, vi slipper det här nu. Nu får vi ta double down och så får vi lobba mot 2027-deadlinen också, så vi slipper den med. Så gör de ingenting, ingen strukturell förändring. Eller så måste de tolka det som att 2027 kommer att ligga fast. Nu fick vi två års repeat och nu måste vi, och vi kommer inte klara 2025 års nivåer, så vi måste vara ännu bättre än vad vi trodde tidigare 2027. Och så får man se vilken väg de väljer då.

Anders 1:13:56

Nu är det ju chicken race här, för att EUs ordförande Ursula von der Leyen, hon poängterar i samband med att man släppte den här handlingsplanen nu, att EU står fast vid utsläppsmålen, man vill inte rucka på dem utan man dundrar på. Och den handlingsplanen som kom häromdagen, då presenterar man att EU gör stora investeringar också. Man satsar ungefär 20 miljarder kronor på att minska beroendet av andra länder och säkerställa en konkurrenskraftig leveranskedja av batteriråmaterial. Jag satt och läste den här rapporten, just fokuserade på vad som händer med batterier, för jag tänkte på vår kära Northvolt. Nu finns det alltså pengar att söka för att främja tillverkning av battericeller för elfordon i EU, så det är väldigt tydligt beskrivet vad man vill göra. Så jag hoppas att de här pengarna kommer i tid för Northvolt. Men i den här rapporten man har släppt, det är stenhårt fokus på elbilar, elbilar kommer dominera marknaden, man pratar om självkörning och mjukvara och sådär också. Och att europeiska tillverkare måste återta ledarskapet inom elbilsektorn, säger man.

Anders 1:14:56

Det är mycket investeringar i laddinfrastruktur och sådär också. Så förhoppningsvis håller man sig vid planen och puttar europeiska bilföretag framåt, så att de verkligen gör det de behöver göra för att ställa om. Vi snurrar vidare.

Alfred 1:15:16

Ja, för få saker kan väl göra en elbilspoddare till sig som en alldeles ny el-Volvo. Hade ni koll på att det har kommit en ny el-Volvo sedan vi pratade sist?

Anders 1:15:25

Det har vi följt med i flödet. ES90.

Alfred 1:15:27

Härligt. Volvo ES90 är alltså den nya kommande Volvon och det blir alltså någon form av uppföljare till gamla heliga S80 då, en fullstor sedan helt enkelt. Någon form av konkurrent till Tesla Model S, BMW i5, Volkswagen ID.7 kanske man kan kalla det här. Och vi har ju länge tyckt att Volvo gör snygga bilar nu för tiden, eller vad säger ni om den här?

Anders 1:15:48

Skitsnygg, jäklar vad snygg den var. Det liknar Polestar lite grann tycker jag, på utseendet. Polestar 2 kanske.

Alfred 1:15:53

Vad säger ni om den stående skärmen inuti?

Fabian 1:15:55

Det var väl kanske inte det bästa valet för det är väl ett opraktiskt vet vi ju som har hållit på med detta som Tesla ägare. De första Teslorna hade ju stående skärm.

Anders 1:16:04

Jag har ju stående skärm, jag tycker inte det är så hemskt illa.

Alfred 1:16:07

Jag tycker den här bilen ser fantastisk ut. Jag fick verkligen ha-begär när jag såg och läste om den här bilen. Jag tycker den ser fantastisk ut på utsidan, den verkar praktisk, den är någon form av crossover. Den är lite högre än en vanlig sedan och så har den precis som Tesla Model S, att man öppnar luckan hela vägen upp till taket, vilket ju ger mer generöst bagageutrymme, än om det skulle vara en helt klassisk sedan med låg bagagelucka. Men just den här stående skärmen i mitten, som ändå kändes modern för ett tag sedan, för att det är Google-mjukvara däri. Jag tycker det börjar kännas lite daterat med att släppa en ny bil med stående skärm. Nu verkar det som att Volvo kommer hålla fast vid det, eftersom de väljer att göra det på helt nya modeller.

Fabian 1:16:47

Pyttelite orolig för den där bollen ovanför skärmen också, att det ska vara någon slags gnome. Ja, precis så.

Alfred 1:16:52

Det är en högtalare. Det finns ett väldigt ambitiöst ljudsystem i nya Volvo-bilar nu för tiden. Men det här är i alla fall Volvos andra modell ut på den här nya SPA2-plattformen. Den första som kom är ju EX90, som knappt har hunnit börja säljas på allvar, men som ändå rullar ute på vägarna nu.

Anders 1:17:09

Jag såg en sådan häromdagen faktiskt.

Alfred 1:17:10

De är också fina. Det här blir i alla fall Volvos andra modell på SPA2 -plattformen efter den första som kom var ju den stora stadsjeepen EX90. Också en väldigt snygg bil om du frågar mig. Men precis som för den bilen så blir priset på EX90 ganska kraftigt. Startpriset, utgångspriset är faktiskt presenterat eftersom det här är ett svenskt märke och Sverige är en av startmarknaderna. Så konsumentpriset i Sverige blir 929 000 kronor för EX90. Och det är då för den så kallade SNIC-modellen med bara en motor och bakhjulsdrift.

Fabian 1:17:46

Fyra stycken, Volkswagen ID.1 för det priset.

Anders 1:17:49

Men du sa att det skulle kunna vara någon sorts elvariant av S80. S80 är ju en folkbil, det här är ju inte en folkbil.

Alfred 1:18:01

Ja men S80 har väl ändå varit någon form av lyx-Volvo. Volvo är ju på en resa där de verkligen vill bli ett premium-märke. Jag tänker att det här är deras. Den är väl inte riktigt lika stor som BMW 7-serie, så jag tycker snarare det är BMW i5 den konkurrerar mot. Men det är ju den typen av kundsegment de vill nå med den här bilen. Det ska ju verkligen vara lyxköparna som ska vara intresserade av den här. Den kommer lätt över en miljon om man uppgraderar till större batteri, starkare motor eller om man lägger till annan utrustning. Så det här är nog en bil man ska tänka på som en miljon kostar den här bilen. För pengarna får man då i alla fall den här stora crossovern. Dessutom är det ganska rejäla batterier i dem. Det stora batteriet på de här bilarna kommer vara hela 106 kWh stort. Det mindre batteriet, det lilla batteriet, är 92 kWh stort. Så det är ju alltså större än vad de stora batterierna är i Teslorna. Och det räcker till 65 mils räckvidd med det lilla batteriet och 70 mil med det stora batteriet.

Alfred 1:19:01

Så även om det behövs mycket batterier för att få de här enorma räckviddssiffrorna så verkar det också hända någonting med effektiviteten. Jag räknade ut lite snabbt att om det är 106 kWh och det blir 70 mils räckvidd, så ger vi handen att Volvo är framme på strax under 150 Wh per kilometer, om man får tänka lite tillgänglig kapacitet och sånt där. Det är väl ändå ett steg i rätt riktning, för det har ju verkligen varit en akilleshäl för Volvo och Polestar tidigare, att de inte är så snåla helt enkelt.

Anders 1:19:28

Det är bra. Det är jättebra. Vi brukar annars prata om att en elbil ligger på runt 200 Wh. Så det här är ju bra.

Alfred 1:19:34

Ja, absolut. Att börja vara i klass med 200 är ju en schablon som har några år på nacken. Många bilar är mer effektiva än så. Men det är precis som att det är bra att säga att en bil drar en liter milen, så är det bra att säga 200 kWh per kilometer. Då har man inte gått i fel riktning.

Anders 1:19:51

Förutom min bil som ligger på 300. Jag har ju jättestora hjul också som bara äter räckvidd.

Alfred 1:19:59

Ja, och annars det som är nytt för Volvo-kunder med den här bilen, det är att det blir Volvos första bil med 800 volts arkitektur, vilket innebär att den kommer att ladda väldigt mycket snabbare än tidigare. Kul. Upp till 350 kW blir peak, men frågan är om inte det är begränsat snarare av laddstandard och laddare än själva bilen. För vi vet ju att det här är ett syskon till en annan Geely-bil som vi har rapporterat om tidigare, som faktiskt laddar över 450 kW i Kina, där det finns ett fåtal sådana laddare som klarar av det. Det verkar ändå som att, vi vet ju att Geely kan bygga riktigt snabbladdande bilar. Nu är det här inte på den kinesiska plattformen, utan på Volvos egen SBA 2-plattform, men det finns ju en chans, med tanke på att den här bilen också ska byggas i Kina, att det är samma batterier som sitter där i och därmed klarar den här snabbladdningen. Oavsett vilket så innebär det att Volvo och ES90 kommer att kunna ladda 30 mils räckvidd, alltså 300 kilometers räckvidd på 10 minuter.

Alfred 1:20:52

Såklart under optimala förutsättningar om man är i rätt del av batteriet när man kommer in, men även 10-80% laddning går på ungefär 20 minuter med den här bilen, vilket vi får säga är rejält snabbt.

Fabian 1:21:05

Ja. Det är synd att det är en Volvo. Jag har lite svårt att identifiera mig med det varumärket.

Alfred 1:21:11

Hur kommer det sig? Jag känner att jag skulle nog.

Fabian 1:21:13

Ja, men du vet, Vovve och Villa och Volvo och allt det där.

Anders 1:21:15

Det är ju så. Jag tycker de är på en bra plats, Volvo. Det känns ju som företagsledare som har det också.

Alfred 1:21:24

Jag tror ju att ska jag släppa taget om Tesla, en Rivian skulle jag kunna fundera på också. Jag tycker de kommande modellerna är snygga, men annars Volvo och Polestar ligger nog bra till som alternativ och att man då får se mellan fingrarna med hur kinesiska de är.

Anders 1:21:36

Ja, det är ju det. Det är ju det du lämnar då amerikanskt och byter till kinesiskt.

Fabian 1:21:40

Ja, absolut. Det är ju inte oproblematiskt får man ju säga.

Anders 1:21:43

Nej.

Alfred 1:21:44

I alla fall, de ser ut att accelerera snabbt också. Jag har bara kunnat hitta 0-60 mph siffror, men det är ju lite lägre än 0-100. Så man får avrunda uppåt på siffrorna, men det ger vi hand om att det är ungefär 6,7-6,8 sekunder för snikvarianten. Det är väl helt okej. Och för performancevarianten så är det 4 sekunder som man tar sig 0-100. Så det är ju rejält muskliga bilar det här också. Ja, jag tycker det ska bli intressant att hålla priset på vad som händer, eller det ska bli intressant att hålla ögonen på vad som händer med priset på de här bilarna, just eftersom de här kommer bara att tillverkas i Kina, vad det verkar. Det är hela planen nu. Trots att de lanseras i europeiska länder, så är det tillverkning i Kina som gäller.

Anders 1:22:22

Och då blir det de här tullarna då?

Alfred 1:22:24

Det här priset som de har presenterat måste ju inkludera strafftullarna som finns. Frågan är vad som händer om handelskriget eskalerar, kan det bli ännu värre och så vidare.

Anders 1:22:31

Ja, men det verkar inte som att det är så blodigt handelskrig mellan Europa och Kina just nu, utan det ser ut som det blir mellan USA och Kina och USA och Europa, så jag tror kanske att vi kommer nog hålla oss i Europa från att bråka för mycket med kineserna.

Alfred 1:22:44

Ja, man får säga det, men å andra sidan så har vi precis infört 50% tullar som utgångspunkt och Kina verkar ha svarat genom att subventionera kostnaden för det för sina bolag, vilket ju borde leda till att EU i så fall sätter ner foten och säger att då måste vi höja tullarna ännu mer om vi ska hålla på och inte låta företagen ta kostnaderna före.

Fabian 1:23:03

Det är en tuff värld vi lever i, men det är klart att en Volvo för en miljon som är jättesnygg, går jättefort och laddar snabbt. What’s there not to like? Så är det.

Alfred 1:23:18

Priset på en miljon, möjligtvis.

Anders 1:23:22

Det lät bra när du sa det.

Alfred 1:23:23

Jag ville ju inte lägga en miljon till. Jag har ju gjort det en gång med Model X och då var det verkligen för att det inte fanns några alternativ. Jag hade aldrig tänkt köpa en så dyr bil annars. Jag hade nog hoppats på att nästa bil skulle bli billigare än så.

Anders 1:23:37

Ja, men alright. Vi har pratat om. Vad har vi pratat om?

Fabian 1:23:42

Volvo och EU och Tesla och mycket i det här programmet.

Anders 1:23:47

Så vad brukar vi säga när vi rundar av vårt program?

Fabian 1:23:49

När vi rundar av så brukar vi säga att det bästa sättet att stödja podden, det är faktiskt att prenumerera på den. Och då är det inte bara att man följer den i sin podcast-spelare, utan då menar vi en betalande, riktig prenumerant. Och då är det så att man röjsar 29 spänn i månaden och då får man podden utan reklam. Man får tillgång till hela arkivet hela vägen tillbaka till 2016. Och så får man ju förstås höra avsnitten tidigare.

Alfred 1:24:15

Imponerande, man hör att du börjar bli trött. Jag var imponerad att du tog dig igenom allt det där.

Fabian 1:24:19

Okej.

Alfred 1:24:21

Om man vill prenumerera, då klickar man direkt i Apple Podcaster-appen om man använder den. Då finns det en knapp högst upp helt enkelt. Kör du Spotify, då söker du upp podden Bilar med sladd plus. Alltså med ett plus-tecken på slutet. Är det någon annan poddspelare, då finns det en liten länk i avsnittsbeskrivningen som tar dig till Acast som hjälper till med det där.

Fabian 1:24:38

Vi har en Facebook-sida. Där kan man gå in och klicka. Då kan man till exempel se den här fina bilden som Anders har nu verkar det som. Det är därför du verkar lite frånvarande här.

Anders 1:24:48

Jag tog precis en bild här nu till Facebook-sidan.

Alfred 1:24:51

Då har vi bildbevis på den där urtvättade t-shirten som du har på dig.

Anders 1:24:54

Du syns knappt på bilden.

Fabian 1:24:56

Jag syns knappt, ja.

Alfred 1:24:58

Vi har även en helt vanlig hemsida, bilarmesladd.se, där folk har varit inne och röstat på om de tycker att de här avsnitten är för långa eller inte. Just när vi säger det här i alla fall så finns chansen fortfarande kvar. Så kanske skynda dig in om du inte håller med om att utfallet var rätt.

Anders 1:25:11

Just det. Jag och Fabian driver en vårdcentral som heter Hälsa hemma som finns i Stockholm, Göteborg och Malmö. Vi gör hembesök hos våra patienter och så möter vi patienterna via videomöten och så i en app. Och vi vill väldigt gärna att ni som bor i Stockholm, Göteborg eller Malmö tittar in och säger hej till oss som väldigt många andra lyssnare har gjort. Det är ganska roligt. Vi har nu över 10 000 patienter som är kopplade och listade på vår vårdcentral och allt som oftast så dyker det upp patienter som är från podden. Så det är lite roligt. Så brukar jag få en hälsning av våra sköterskor och sådär från lyssnare. Så hälsa gärna till mig eller Fabian eller Alfred också för det når faktiskt fram.

Alfred 1:25:46

Jag säger det helt neutralt. Bara gå in och kolla recensionerna.

Fabian 1:25:49

Ja, men verkligen. Så lista dig på Hälsa hemma. Det är faktiskt därifrån jag sänder podden idag från en av våra kliniker här i Malmö.

Alfred 1:25:56

Tipsa gärna era vänner och bekanta om podden. Som sagt, om vi har så här långa avsnitt, då måste vi ha er draghjälp och få folk att fatta att det är värt besväret att lyssna. Jag hoppas att ni tycker det, trots att vi har väntat på två avsnitt nu om både före detta och nuvarande idoler.

Anders 1:26:08

Det blir väl inte så mycket mer om det framöver. Tycker ni annat så kontaktar ni oss på info.attbila-med-sladd.se eller så kan ni skicka direkt till oss till Fabian, Alfred eller Anders att bilen med sladd.se. Det stämmer bra det.

Alfred 1:26:20

Redigeringen stod Johan Chandorkar på Umami Produktion för. Tack för att du står ut med oss.

Fabian 1:26:25

Ja, och ansvarig utgivare är Alfred Rut. Tack för att du står ut med oss.

Alfred 1:26:29

Det är knappt.

Anders 1:26:30

Då säger vi tack och hej då och kör elektriskt.

Alfred 1:26:34

Sladda lugnt.

Fabian 1:26:34

Jag säger kör försiktigt så hörs vi igen om två veckor. Vad kul det ska bli. Då hörs vi.

Anders 1:26:39

Hej då.

Alfred 1:26:39

Hej då. Hej då.

← Older