
I veckans avsnitt av Bilar med sladd blir minst sagt en del heta diskussioner. Vi börjar med att berätta om våra veckor och en av oss råkar hamna i damernas omklädningsrum på gymmet – pinsamt värre!
Efter lite småprat går vi igenom ett par lyssnarbrev. Ett handlar om förbjudna registreringsskyltar i Finland, och det visar sig att det har kryllat av bilar med ”KUK” på skylten efter ett misstag hos myndigheterna. Det andra brevet kommer från en lyssnare som tycker att våra avsnitt har blivit för långa, och vi diskuterar detta ingående. Vi förklarar varför avsnitten tenderar att dra ut på tiden, och vi kollar på statistiken som visar att lyssnarna faktiskt verkar uppskatta de längre avsnitten. Vi funderar över om det möjligen skrämmer bort nya lyssnare och kommer med förslaget om en omröstning på hemsidan, för att få en bättre bild av vad lyssnarna föredrar.
Rösta: Borde vi ha kortare avsnitt?

En rejäl rant om Tesla och Elon Musk
Efter lyssnarbreven blir det dags för en ordentlig rant. Det är sällan vi blir så här upprörda, men nu har det hänt en del saker som gör att Fabian till och med känner sig smutsig och äcklig av att köra Tesla. Vi har tidigare varit stora förespråkare för Tesla och Elon Musk, men nu har det kommit till en punkt där han känner att han måste ta avstånd.
Vi går igenom en lång rad händelser och uttalanden från Elon Musk de senaste åren, som har fått oss att ändra åsikt. Det börjar någonstans 2022 med avståndstagande från HBTQI-organisationer och transfoba uttalanden. Det fortsätter med märkliga uttalanden om kriget i Ukraina, aktivt motarbetande av facklig organisering, öppet stöd för Donald Trump, spridande av antivaccinationsretorik och konspirationsteorier, stämningar mot Tesla för rasdiskriminering, bagatellisering av klimatkrisen och stöd för det högerextrema partiet AFD i Tyskland.
Droppen som fick bägaren att rinna över för Fabian var när Musk delade konspiratorisk och felaktig information om skolskjutningen i Örebro. Vi konstaterar att det är svårt att separera Musk från Trump, och att USA:s agerande i världen, med utträde ur Parisavtalet och WHO, påverkar oss alla.
Det här har gått från att vara ett obskyrt särintresse med elbilar till att bli storpolitik. Vi är eniga om att Tesla gör fantastiska bilar, kanske de bästa elbilarna, men det är inte längre en fråga om vem som gör de bästa elbilarna. Det är mycket större än så.
Anders menar att Musk har gjort mer för klimatet än någon annan på planeten, genom Tesla, solpaneler och energilagring. Men Fabian ifrågasätter om han någonsin genuint har brytt sig om klimatet, eller om han bara har sagt det som är lämpligt för hans affärer vid tillfället. Vi är oroliga för vart världen är på väg, med krig, klimatkris och en högersväng som förstärks av AI. Fabian känner vanmakt, men det finns faktiskt något man kan göra: bojkotta Tesla.
Vi är oeniga om huruvida det är rätt att bojkotta Tesla. Vi diskuterar var gränsen går för att man ska sluta köpa Tesla, och det är tydligt att vi har olika gränser.
Vi uppmanar lyssnarna att gå igenom den här skiten och fundera på om de kan stå för att köpa Tesla. Det är jävligt dubbelt.
Norskt pristak på el och konsekvenserna för Sverige
Vi går vidare och diskuterar det norska pristaket på el, som innebär att norska staten, och därmed oljefonden, garanterar priset. Om elpriset skjuter över 50 öre per kilowattimme, står norska staten för mellanskillnaden. Det här är sannolikt ett sätt för den norska regeringen att vinna väljare inför det kommande valet.
Vi konstaterar att Norge och Sverige är extremt ihopkopplade när det gäller elnät, och att strömmen flödar dit efterfrågan är som störst. Om många norrmän väljer det här ”Norgepriset” och binder sitt elpris på 50 öre, kommer det att innebära att de inte bryr sig om elpriset när det är högt. De kommer att köra på med sin elanvändning hur mycket som helst, vilket kommer att driva upp elpriserna i Sverige.
Vi diskuterar om det här kan vara en bra väg för Norge att slå in på, för att skydda privatkonsumenterna från de smärtsamma övergångarna i elsystemet. Men vi konstaterar också att det är en populistisk grej, och att Norge är väldigt protektionistiska och tänker på sig själva först.
Teslas kollapsande försäljning – eller?
Vi tar upp rubrikerna om att Teslas försäljning rasar, och vi konstaterar att det onekligen ser ut som att försäljningen kollapsar. Men det finns en annan förklaring än att alla kunder har valt andra bilar. Tesla stoppade nämligen produktionen av alla Model Y i hela världen samtidigt i januari, för att ställa om produktionslinjerna till den nya versionen, Juniper.
Vi går igenom siffrorna och konstaterar att Model Y står för 60 procent av Teslas totala tillverkning. Det är alltså inte så konstigt att försäljningen dyker när de inte tillverkar sin mest säljande bil. Vi tror att Model Y kommer att fortsätta gå som smör i solsken, och vi förstår inte hur man kan slarva bort det perspektivet när man skriver om de här frågorna.
Northvolts rekonstruktion – hur går det egentligen?
Vi ger en uppdatering om Northvolts rekonstruktion, som nu har pågått i drygt två månader. Det visar sig att bolaget blöder enorma summor, och att deadline för att säkra ytterligare finansiering närmar sig.
Vi går igenom dokument från domstolen i Texas, som visar att Northvolt har gjort nedskrivningar på 29 miljarder kronor, och att de har ett negativt kapital på 40 miljarder kronor. Det är mer än konkursmässigt.
Vi berättar också att Scania kommer att köpa Northvolts polska fabrik för under 100 miljoner kronor, vilket kan jämföras med att satsningens värde uppskattades till 1,6 miljarder kronor när den presenterades. Det är en saftig förlust.
Det är oklart hur det går med produktionen i Skellefteå, men vi har fått fram finansiella siffror som visar att de har haft intäkter på försäljning av batterier för 115 miljoner kronor under perioden 21 november till 31 december. Problemet är att kostnaderna för råmaterial och andra löpande utgifter uppgick till 545 miljoner kronor. Det är en saftigt negativ bruttomarginal, och det beror på att yielden är för låg – för stor andel av batterierna måste kasseras.
Vi diskuterar också den konstiga juridiska situationen i Sverige, där Kronofogden fortsätter att genomföra utmätningar, trots att det pågår en rekonstruktionsprocess i USA. Det har lett till att Northvolts amerikanska advokater kontaktar svenska fordringsägare och hotar dem med stämningar om de inte drar tillbaka sina fordringar.
Vi är oeniga om huruvida Northvolt kommer att överleva. Men vi är eniga om att det är troligt att det kommer att bli batteritillverkning i Skellefteå, frågan är bara om det blir i Northvolt AB eller inte. Vi hoppas på att en asiatisk partner ska komma in och rädda projektet.
Provkörning av Lynk & Co 02
Slutligen lyssnar vi på en provkörning av Lynk & Co 02, en liten SUV i lågprissegmentet, som vi tidigare har känt och klämt på. Bilen är prisvärd och har potential att bli en storsäljare, om de klarar att nå ut med sitt relativt okända varumärke.










Vi diskuterar om bilen är lika EX30 och Polestar 4, som den delar plattform med. Vi funderar också på om priset kommer att hålla sig, med tanke på de höga tullarna på kinesiska elbilar. Vi tror att Lynk & Co 02 kommer att bli en hejdundrande hit, om de lyckas bli ett mer känt varumärke.
Det här var ett sammandrag av veckans avsnitt av vår elbilspodd. Hoppas du tyckte det var intressant!
Ungefärliga tidskoder:
- 0:01 – Introduktion och veckans händelser
- 10:58 – Lyssnarbrev
- 18:18 – Rant om Tesla och Elon Musk
- 48:47 – Norskt pristak på el
- 57:12 – Teslas kollapsande försäljning
- 1:02:08 – Northvolts rekonstruktion
- 1:12:18 – Provkörning av Lynk & Co 02
- 1:19:55 – Avslutning
Observera att dessa tidskoder är ungefärliga, eftersom reklamen blir olika för alla lyssnare och därmed kan förskjuta tiderna något.
Transkribering av avsnittet
Fabian – 0:01
Det där sitter svårt inne. Det är sällan jag är så här förbannad. Men nu.
Anders – 0:05
Blev du sur på mig nu eller?
Fabian – 0:07
Nej, inte alls. Du är så fin.
Anders – 0:10
Okej, okej.
Alfred – 0:11
Och ni rullar lokalt nu då.
Anders – 0:32
Du nämnde inte att vi ska ha Ekevåka-registreringsskyltar från Finland med. Nej, det visste jag inte att vi skulle ha.
Fabian – 1:00
Triggervarning redan nu kan man ju säga då. Det verkar som att det var ett uppskattat tilltag det där som jag gjorde sist ändå. Det var lite kul för man har det. Vill ni veta hur kul jag har haft det i veckan?
Anders – 1:13
Gärna, berätta.
Fabian – 1:14
Jag bor ju på veckodagarna nu i Malmö och då har jag hittat ett gym i Malmö som jag vill träna på. Ni vet när man kommer in på ett nytt gym så är det alltid lite sådär.
Alfred – 1:23
Damer, herrar, riktiga karlar.
Fabian – 1:26
Ja, men liksom. Och så känner man in viben där. Jaha, okej. Man går in och tar av sig sina skor och så ska man hitta ett omklädningsrum. Så jag tar mig in där och försöker leta efter omklädningsrummet. Och till slut så hittar jag omklädningsrummet och går in. Jag börjar ta av mig grejerna och lägger in alla grejerna i skåpet och allting. Och sen plötsligt så inser jag att det står en person bredvid mig som eventuellt är av kvinnligt kön. Och då kan man säga att det finns ju ett antal sätt att hantera det här på. Ett sätt är ju liksom så här att det finns ett antal möjligheter. Antingen så är jag på fel ställe eller så är hon på fel ställe eller så är det inte en kvinna. Det är också lite lurigt det här med kön numera, eller hur? Ska jag då anta att hon är kvinna och att hon är fel eller jag är fel? Eller ska vi båda ha fel?
Alfred – 2:19
Förlåt, Fabian. Det här kanske är en helt politiskt inkorrekt fråga och så vidare. Men kommer det någonsin in i din skalle då att du vill säga att du är homosexuell? Så att du har liksom ingen agenda.
Fabian – 2:31
Exakt, exakt, exakt. Ja, men snacka om att man har klampat i klaveret och står kvar och klampar. Nej, nej, jag är bög. Så det är inget bra. Inte bra, inte bra. Så vad gör man då? Hon tittar på mig, jag tittar på henne och så säger jag, du, jag tror att jag kanske är i fel omklädningsrum. Och då så fnissar hon och säger, ja, det tror jag att du är. Och då så får jag ju en aning panik och börjar rafsa ihop alla mina grejer och tappar saker. Och liksom bara inser att det kan komma fler människor in här. Jag vill liksom bara ut därifrån. Så jag tar med mig alla grejer som liksom blir famnen, liksom alla grejer och liksom byxorna på sned. Och sen så tar jag mig ut från det här omklädningsrummet och börjar leta efter männens omklädningsrum och hittar inte det.
Anders – 3:24
Men stod det att det var damernas på utsidan då? Så du såg att det var fel?
Fabian – 3:27
Ja, det gör ju det. Ja, ja, visst, det var ju fel. Det var givetvis fel. Och till slut så ser jag att det står en sån här gymbro med ett snett leende med Airpods på. Han har ju sett allt där. Han har ju sett mig gå in till damernas, ta mig ut från damernas och bara peka på dörren. Dit ska du. Tack så mycket.
Alfred – 3:50
Och där var det ingen skylt då? Eller varför hittade du den inte direkt?
Fabian – 3:52
Han hade inga problem att bestämma vilket kön jag hade i alla fall. Så det kändes ju väldigt skönt att veta. Och det var ju jättenoga utmärkt. Jag var bara lite fumlig. Så har min vecka varit. Det är det här röret som min vecka har varit. Hur har ni haft det?
Alfred – 4:07
Jag kan berätta. Jag tror att den här ursprungliga frågan som var här, hur har elbilsveckan varit eller något sånt? Hur går bilen? Just det. Så jag håller mig till ämnet då. För jag har faktiskt varit på Tesla i Örebro på verkstaden med vår Model X. Se där. Garantiservice på en snart åtta år gammal bil som har gått över 19 000 mil. Men precis som Anders fick göra en annan gång. Nu var det dags för mig att byta batterisäkring i den där. Och det tar de tydligt på garantin. Jag blev jättepositivt överraskad att det inte kostade en spänn.
Anders – 4:36
Fick jag betala för det? Jag har glömt redan. Eller var det? Minns du?
Alfred – 4:39
Jag har ingen aning. Jag slapp i alla fall. Och väl där så fick jag också klämma lite på en Tesla Model Y Juniper som de hade stående där. Har ni hunnit titta på dem?
Fabian – 4:49
Nej, inte i verkligheten.
Anders – 4:51
Inte i verkligheten, nej.
Alfred – 4:51
Det är fortfarande en Tesla Model Y, men allting är ju lite bättre.
Fabian – 4:56
Är det lite dregel vi ser här i mungipan?
Alfred – 4:59
Vi ska väl komma till det här problematiska med att vara presumtiv Tesla-kund. Men om det inte vore för allting annat i världen, då är det nog definitivt så att det här skulle vara min nästa bil. Det tror jag. Tyvärr fick jag inte se den i blått.
Fabian – 5:12
Jag kan triggervarna redan nu att Fabian är arg i dagens avsnitt. Det kommer Tesla-hataren. Ni som är känsliga lyssnare varnas.
Alfred – 5:23
Vi får alltid mycket mejl, oavsett om vi för eller emot. Så får man mycket mejl från det ena eller andra läget. Men jag passade på att fråga dem om strejken också. Och de bara, det händer ju ingenting. Men jag frågade dem, hur många är det som strejkar nu? För tidigare har det inte varit någon i Örebro som har strejkat. Nu var det två som strejkade i Örebro. Så det verkar ju som att det ligger någonting i att IF Metall tycker att de får fler och fler som deltar.
Fabian – 5:50
Nyanställda då?
Alfred – 5:51
Nej, det var inte nyanställda. Det är folk som har jobbat hos Tesla sedan innan strejken. En gick ut tidigt i strejken och en har precis gått ut.
Fabian – 5:59
Snyggt att de sa det.
Alfred – 6:00
Ja, det var verkligen så här. Det här var ju vår servicemottagare. Det var ingen reaktion att de inte får prata om det. Jag hade redan outat att jag var från podden eftersom jag ville kolla på Juniper-bilen. Men noll defensivt, de bara sa precis som det är. Det verkar inte som att de har fått någon order om att hålla tyst om någonting. Men två stycken i Örebro. Det är svårt att extrapolera vad det betyder för hela landet, men det är i alla fall en datapunkt.
Anders – 6:23
Det har ju skrivits lite i veckan här nu om att tyskarna har ju visst bekämpat eller kämpat mot denna fabriken länge i Berlin. Utbyggnad av den. Och det spås att det är därför som Elon Musk är så arg på tyskarna och stöttar AFP och sådär.
Alfred – 6:38
Ja, jag vet inte om AFD skulle vara för det här slutbyggnaden. Men ja, I don’t know.
Fabian – 6:46
Ska inte de köra massornas gamla Volkswagen?
Anders – 6:48
Jag måste berätta en sjuk grej som jag var med om i veckan här. Jag använder ChatGPT jättemycket. Gör du det också?
Fabian – 6:56
Ja, jättemycket varje dag. Senast för någon timme sedan. Inför förberedelsen av podden ska vi känna oss.
Anders – 7:01
Jag pratar med den och ställer frågor och konverserar väldigt mycket med den.
Fabian – 7:04
Då får du liksom en vän där. Vad härligt att höra Anders att du hittat någon äntligen.
Anders – 7:10
Ja, exakt. Jag var i Arninge, ett köpområde i Täby. Och så frågade jag ChatGPT, var kan jag posta ett paket? För jag hade ett jättestort paket med en dator som skulle skickas till Danmark. Så jag var tvungen att hitta ett postombud. Och då har jag den amerikanska rösten på ChatGPT. Ja, du kan gå in till Ica Kvantum i Arninge. Där finns Postnord postombud. Så jag konkar in med den här datorn. Min dotter var med Agnes och vi hjälps åt och konkar in den där. Och går in i butiken och vi letar och letar och letar och letar. Och Agnes springer in och letar också. Så hittar vi inte det här Postnord ombudet. Så tar jag upp ChatGPT igen. Då frågar jag så här, är du säker på att det finns Postnord i Ica Kvantum i Arninge? Nej.
Fabian – 7:56
Det är så jävla roligt. När man liksom säger till den så här, är du verkligen säker på det här? Nej, nej, nej. Ursäkta, det var fel.
Anders – 8:04
Men det var första gången för mig som det fick lite större konsekvenser. Att jag åkte dit för att lämna den här datorn.
Alfred – 8:12
Jag genererar ju mycket bilder med AI. Både när man ska göra slides till bolag nu. Det är så effektivt. Att hitta stockbilder som passar precis. Ni som lyssnar på podden kanske har sett en annan bild i flödet på avsnittsbilderna till podden också. Men jag tycker det är så störigt när man ska generera en bild och så får man en som är nästan perfekt. Och så säger man, vill du ändra en grej? Kan du bara ändra på det här? Och den bara, absolut, nu har jag gjort det. Och så är det en helt annan bild. Jag bara, nej, den andra bilden, jag ville bara att du skulle ändra lite grann. Ja, absolut, det här, varsågod. Så bara, en tredje bild.
Fabian – 8:44
Ja, det är sjukt störigt. Vi har ju på våra teammöten, som vi alltid har, då har vi numera en ny tradition att vi har bilder i våra bildspel. Vi kör en liten teammöte för hela teamet på Hälsa hemma. Och då brukar ju du Anders göra jädrigt speciellt. De blir ju konstiga. Det ska vara vårdanställda och så ska det vara att stå och hälsa hemma någonstans och så ska det vara en rosa bil.
Alfred – 9:06
Sju fingrar på varje hand.
Fabian – 9:07
Snett och krumt och det står liksom Hälsa hemma. Det är alltid något som skaver i alla de här bilderna. Jag tror inte någon lyssnar på våra möten längre. Jag tror bara att de sitter och tittar på de här jävla bilderna nu.
Anders – 9:21
Men tekniken är ju helt otrolig. För de som inte har provat ChatGPT, prova att prata med ChatGPT. Jag använder det nu till sök. Jag har i väldigt hög grad slutat Google söka på lite mer avancerade grejer. Istället så ber ChatGPT bara ta fram en lösning och det går så mycket fortare.
Fabian – 9:38
Just det, från bilen då, för att koppla till bilen. Så att man kan sitta i bilen också och prata med ChatGPT och faktiskt jobba, skriva mail och få ihop skrivet dokument och grejer. Det blir väldigt spännande det kommande året att se vad som händer med alla de här agenterna som det pratas om. Att ChatGPT ska kunna styra muspekaren och kunna göra jobb åt den och skicka de där mailen. Det längtar jag efter.
Alfred – 9:59
Jag håller på att bygga en sån nu i ett av bolagen som jag är engagerad i. Vad kul! Wilgot. Jag kan prata mer om det vid ett annat tillfälle. Men jag måste berätta också, jag har faktiskt varit gästspelat nu igen i våra kompisar som gör podden Käck Tech. Då kan man kolla upp det. För att uttrycka sig snällt, de behöver hjälp att nå mer publik. Men jag tycker de är roliga, de håller i bra. Men däremot så är det ju, man märker när man blir inbjuden till en annan podd, så får man hålla försvarstal för elbilar igen. Oj då! Nu är det på en helt annan plats. Förut så var det myterna och man fick berätta att det faktiskt funkar. Nu är det snarare så här, det verkar som att försäljningen kollapsar och Elon är galen. Och så vidare. Och så ska man dra allt det där. Om det är så att vi båda har något av en rant med oss, så har väl jag lite rant av det som kommer ur att jag kollade upp lite fakta inför att jag var med där.
Fabian – 10:50
Ja, det kommer också här idag.
Alfred – 10:52
Men nu ska vi kanske bara köra lyssnarbreven istället för att puffa framåt.
Fabian – 10:56
Ja, men jag tänker det. Vi gör så.
Speaker – 10:58
Allt fler så kallade vanliga människor vill ge sig ut i internetvärlden. Stand by to receive our transmission. You’ve got mail.
Anders – 11:07
Vi har fått mail från Patrik Ljuslin som skriver, hej, jag lyssnade just på avsnittet där ni pratar om registreringsskyltar. Som vanligt mycket underhållande, särskilt när ni har olika åsikt och käftas med varandra. Tänkte att det kanske kunde vara intressant att se hur det går till i mitt land i Finland som är tvåspråkigt. Jag bor i och för sig på Åland och där har vi egna nummerskyltar och pratar bara svenska. Så här har vi nog förbjudna ord också. Men tydligen skedde det ett misstag hos de finska myndigheterna. Så skickar han en bild på en bil som har nummerskylten kuk.
Alfred – 11:36
Det var faktiskt en länk till hela artikeln så jag har kollat att det stämmer. Det är på riktigt det här.
Anders – 11:40
Ja, det är på riktigt.
Fabian – 11:41
Vad står det på bilen då? Ska vi triggervarna nu igen då för barnlyst?
Alfred – 11:46
Nu kommer det förbjudna ordet. KUK 241 står det på den här. Det betyder att det har kryllat av kukbilar i Finland efter att ett misstag gjorde att det här skyddet föll bort. Så det genererades en massa registreringsskyltar med det här.
Anders – 11:58
Och finnarna reagerar inte på det för det betyder ingenting på finska.
Fabian – 12:02
Har ni också tänkt på Tesla robotarna som heter Kuka? Det står det i hela Teslas fabrik.
Alfred – 12:09
Ja, absolut. De är etablerade så länge.
Fabian – 12:12
Det kanske också är något man borde ha researchat lite bättre.
Alfred – 12:15
Ja, men det är väl som den där klassikern Audi E-tron. Franska är väl det? Typ bajskorv.
Fabian – 12:20
Just det, typ bajskorv ja. Och så Fiat Fitta fanns också. Var det Honda? Okej, nu har vi sagt alla orden.
Anders – 12:28
Nu får lyssnare hålla barnens öron. Men det skulle vi ha sagt innan.
Fabian – 12:31
Jag tror att barn lär sig de här orden.
Anders – 12:34
Ändå.
Fabian – 12:34
Ändå, förr eller senare om jag ska vara ärlig. Men vi får se.
Alfred – 12:39
På temat av nästa brev så skyndar vi oss vidare. Det gör vi. Jo, för sen har vi fått brev också från Christopher Stenström. Hej och tack för en bra podd, skriver han. Jag har under många år lyssnat på er podd och uppskattat den mycket. Jag har dock sett hur era program med åren har blivit längre och längre. Och tyvärr är konkurrensen om tid stor. Det har gjort att jag har börjat spola i era avsnitt. Eller att jag inte ens lyssnar. Snälla, kan inte ni fokusera lite mer på avsnittets ämne och därmed korta ner avsnitten till cirka 50 minuter med laddade hälsningar. Christopher Stenström. För övrigt en nöjd Kia Eniro-ägare, skriver han. Vad säger vi om det här killar?
Fabian – 13:13
Ja, han hör väl inte oss hans polare nu, tänker jag. Jag tror att det här är delvis mitt fel. När jag och Anders en gång hittade varandra till den här podden, så var vårt första telefonsamtal tre timmar långt. Så vi kände så här, det här går nog att göra. En podcast tillsammans kan nog gå bra.
Anders – 13:32
Vi har hållit på i åtta år.
Fabian – 13:34
Ja, precis. Så om man vill ha den där knivskarpa stringensen så kanske Bilar med sladd inte är rätt forum, tänker jag spontant.
Anders – 13:42
Ja, faktum är att det är väldigt svårt att göra kortare program om vi ska hinna prata igenom de ämnena vi vill. Så realiteten är väl att det blir antingen långa program eller väldigt korta och innehållsfattiga program varannan vecka med mindre innehåll. Jag tror, Alfred, du har tittat lite på statistiken, hur folk lyssnar.
Alfred – 14:01
Ja, jag följer det där ganska noga. Du har ju helt rätt, Christopher, att du har märkt att avsnitten har blivit längre och längre. Jag tänker att det är mycket en konsekvens av att det är så otroligt. Om man tänker i början av den här poddens levnad så var det ändå ett ganska nischat ämne. Ett entusiastämne för hängivna elbilister som var early adopters. Och i takt med att podden har levt så har alla ämnen flyttat in verkligen i att bli de stora nyheterna i generell riktmedia. Och det gör att vi har mycket fler ämnen som vi känner att vi vill kommentera. Så jag ska säga det, att bara i det här avsnittet har vi strukit två grejer till som vi gärna hade pratat om, som bara inte får plats.
Fabian – 14:45
Men hej, valde vi rätt ämne när vi startade en podd? Ja, det får man säga. Spot on.
Alfred – 14:51
Jag kollar ganska noga på statistiken och jag ser att vi har, för att vara podd, helt fantastiskt bra engagement, som det kallas. Man kan se i statistiken på hur stor utsträckning ni lyssnar igenom till slutet.
Fabian – 15:06
Eller om man spolar då, det ser du?
Alfred – 15:08
Ja, man kan se hur stor delar av avsnittet som spelas igenom. Och vi ser att vi har. Under ett tag hade vi över 100%, vilket jag känner, hur går det ihop? Det måste vara att folk lyssnar i flera sittningar, vilket man får göra om det är så här långa avsnitt och kanske spolar tillbaka lite, eller lyssnar fler än en gång. Nu verkar det ha stabiliserats någonstans kring 96-97%, men jämfört med andra poddar så är det helt fantastiskt. Så det verkar som att vi har en publik som verkligen vill lyssna igenom även de här långa avsnitten, vilket har gjort att vi vågar fortsätta ha så här långa avsnitt.
Anders – 15:40
Vi ser att vi har väldigt många uppstart av podden, så det tyder på att folk lyssnar en stund och sen så lyssnar man nästa dag kanske och nästa dag igen och så där. Så att man startar om den flera gånger.
Fabian – 15:49
Ja, det är så jag tänker att man lyssnar på en podd, så lyssnar jag på andra poddar. Det är inte så att jag lyssnar på start till mål. Och eftersom vi släpper på varannan veckas basis, vilket är lite ovanligt för att vara podd då, så är det ju egentligen så att även om våra poddar skulle vara upp mot två timmar långa eller 50 minuter gånger två, alltså 100 minuter, det blir ju 50 minuter då. Om man tänker så att det kommer varannan vecka, normalt så släpper man varje vecka.
Anders – 16:15
Vi skulle kunna prata om bara det här ämnet i 50 minuter.
Fabian – 16:18
Ja, till exempel. Vi har ju svårt att få till det här också med att köra varje vecka också, för det funkar inte riktigt med våra arbetsliv tyvärr.
Alfred – 16:23
Nej, det är ju en hobby för oss det här. Vi gör det obetalt och på vår fritid, så det måste rätta in sig i familjeliv och jobb och allt. Vi måste göra det varannan vecka och vi har inte lyckats fejka de här Hur mår du? grejerna på ett bra sätt, om man ska spela in två avsnitt på raken.
Anders – 16:38
Vi har försökt en gång bara. Ja, det är åtta år sedan.
Alfred – 16:41
Det känns jobbigt och ämnena blir snabbt inaktuella och så vidare. Men jag tänkte så här, jag tänkte föreslå, vad tror ni killar om att vi. Jag lägger ut en liten omröstning på hemsidan, på artikeln för det här avsnittet. Och om man känner starkt i den här frågan så kan man gå in och rösta på det. Men ni behöver förstå att det är inte så lätt att göra kortare avsnitt utan att prata om färre grejer. För jag tror att det är så här vi måste göra vår analys. Den kommer att vara så här bubblig. Det är inte enkelt att skala bort en halvtimme från avsnitten så länge Fabian är med. Utan att prata om färre grejer.
Fabian – 17:16
Det är inte enkelt att låta så här ostrukturerad. Jag tycker att den här dynamiken är det som är roligt och det som gör att vi fortsätter också. Vi har ju hållit på snart i tio år här. Det får ni ge oss ändå. Vi har ju ändå hållit i här. Jag tror så här att den där omröstningen, jag hoppas att den är rådgivande. Och samma sak som med kärnkraftsomröstningen, att du ställer den på ett sätt nu då, så att de blir väldigt ledande.
Alfred – 17:46
Först så gör vi ingenting i 20 år, sen så gör Anders tvärtemot.
Fabian – 17:50
Vi får ju lyssna på våra lyssnare förstås också.
Anders – 17:54
Och omröstningen då, vad handlar det om då?
Alfred – 17:57
Jag måste fila på formuleringarna när jag gör artikeln. Men det får bli någon form av omröstning där. Jag tror att en av de saker som är svårast för oss att få syn på faktiskt, det är att jag tror att våra långa avsnitt skrämmer bort en del nya lyssnare som inte vet att det är värt det ännu. Så kan det vara. Men det hoppas jag att inte ni som redan är lyssnare lider av.
Anders – 18:13
Vi får snurra vidare så det inte blir ett långt avsnitt igen.
Fabian – 18:17
Det blir det säkert ändå.
Alfred – 18:18
Jaha, och nu kommer en rant.
Fabian – 18:22
Ja, hörni. Jag satt och laddade på en av Teslas större superladdare häromdagen. Plötsligt välde det upp en massa märkliga känslor som jag inte riktigt har känt innan. På en stor skylt framför mig står det Tesla jättestort. Just här på den här laddaren var det en fem gånger två meter stor skylt. Jag märkte plötsligt att jag inte har samma relation till det här bilmärket. Det är ändå ett bilmärke som jag faktiskt själv befinner mig i. Jag kör ju de här bilarna själv. Jag kände mig plötsligt lite smutsig. Lite äcklig liksom. Jag satt där och laddade och tittade på de andra som satt i sina bilar och laddade. Och kände plötsligt en obekant känsla av självhat och faktiskt till och med förakt mot de andra bilisterna. Så sitter de här fina bilarna och betalar direkt till den som faktiskt ligger bakom en jävla massa skit som händer i världen just nu. Och jag som har varit en stor förespråkare för Tesla känner mig också ganska skyldig. För mig har ju Tesla varit en symbol för innovation och en bättre framtid.
Fabian – 19:36
Och har verkligen skrivit upp på mycket av det som Elon Musk har propagerat för. Och vi har försvarat Musk mer än en gång i den här podden, ska ju sägas allihopa. Men för mig har detta nu kommit verkligen till någon slags ände, måste jag säga. Jag ska förklara de viktigaste punkterna. Jag tänker att vi ska gå igenom några av de saker som har hänt de sista åren kring Elon Musk och Tesla.
Alfred – 20:04
Det kommer att bli långt det här, känner jag.
Fabian – 20:06
Ja, jag ska hålla dig kort. Sista åren. Jag ska inte ta alla oförrätterna.
Alfred – 20:10
Han har ju förmåga att blanda in sig i en del kontroverser.
Fabian – 20:13
Ja, men precis. Jag tänker börja någonstans för 2022. För det är här någonstans som det börjar. Någonstans att jag börjar ana att det är någonting som inte står rätt till här verkligen. Att han har drivit på sitt team hårt och alla har jobbat hårt och dedikerat. Och att han är lite av en narcissist. Jag tror nästan att det är för givet för att man tar ett bolag så här långt på snabbt. Som han har gjort. Han har en ledarstil. Det hade Steve Jobs på sin tid också.
Anders – 20:37
Han har uttalat att han är diagnosticerad med asperger sen tidigare.
Fabian – 20:42
Autist alltså. Ja, men precis. Men exakt. Men 2022 då så tar han avstånd från HBTQI-organisationer och transfoba uttalanden löper på det. Han har ju uttryckt sig ganska hånfullt kring könsidentitet och han har ju också en son, en transson som bröt all kontakt med honom. Och här någonstans så började jag liksom.
Alfred – 21:03
Och det där tror jag är en nyckelhändelse som förklarar väldigt mycket annat av hans resa.
Fabian – 21:09
Jag tror faktiskt också det.
Alfred – 21:11
Det är väl en född biologisk pojke som sen har blivit en transkvinna helt enkelt.
Fabian – 21:19
Det där är ju en ganska stor sak. För er som inte känner mig så är jag homosexuell själv och för oss så är det ju trauma för alla att komma ut. Men de som har föräldrar som beter sig illa och i det här fallet en offentlig person som beter sig illa så är det ju liksom. Det är ju dubbel och trippel katastrof för den personen. Så det här är ingen liten sak.
Anders – 21:47
Jag vill mena så att han har typ 11 barn eller om det är 13 barn med olika kvinnor. De första sju barnen, om jag minns rätt, var killar. Och han fick många av dem med IVF-behandling. Så det spekuleras i om han faktiskt valde ut att han ville ha söner. Och han har pratat om att föra sina gener vidare. Så det kan ju vara en sån grej att han vill ha pojkar och så får han en sån här transson som spökar ut sig i kvinnokläder.
Fabian – 22:15
Ja, men man kan ju undra över hans kvinnosyn också. Faktiskt. Det kan man undra över. Vi går vidare under hösten 2022. Så var han ju ganska tidigt ute och berättade att han tyckte att Ukraina skulle överlämna Krim till Ryssland för att uppnå fred. Och det här var ganska tidigt i krigets start. Och att överhuvudtaget säga att ett land attackerar ett annat och lösningen på det är att man ska lämna över sitt land. Väldigt märkligt i det skedet att uttala det. Vi går vidare. Mars 2023. Här börjar han visa vad han tycker om kollektivavtal. Han har aktivt motarbetat facklig organisering. Och senare i Sverige, som vi alla har hört leda om i den här podden, så vägrar Tesla teckna avtal trots blockader från Transportarbetarförbundet.
Alfred – 23:15
Ja, diverse andra förbund. Det är ju IF Metall som har tagit ut dem med strejk.
Fabian – 23:19
Som sagt, jag försöker hålla det kort, men det är så pass mycket nu. Man kan tycka vad man vill om fackföreningar, men just den här maktbalansen är ju viktig på arbetsmarknaden. Jag är arbetsgivare själv. Det är viktigt att ha den här maktterrorbalansen som fackföreningarna är en viktig del av. I december 2023 så går han ut och stöttar Donald Trump öppet inför presidentvalet som nu var 2024 här i höstas. Och han började också dela diverse olika konspirationsteorier hejvilt. 2023 så fortsatte han, det har han gjort innan också under pandemin, att sprida antivaccinationsretorik. Och det här var ju något som för mig som läkare fick mig verkligen hajat till. Oj, det här var ett stort steg i den här resan för mig också. Han började ifrågasätta vacciner och menade att pandemin utnyttjades för att kontrollera befolkningen och allt vad han höll på med. I december 2023 så kommer det stämningar mot Tesla för rasdiskriminering. Tesla anklagades då för att ha tillåtit systematisk rasdiskriminering på fabriken i Fremont, vilket ledde till en massa rättegångar. Och 2024, som du Alfred har rapporterat om, så började han bagatellisera klimatkrisen.
Fabian – 24:45
Han hävdade att koldioxidnivåer inte utgör ett hot förrän de når 1000 ppm, tror jag det var. Och då skulle det vara lika med att man suttit i ett rum ett längre tag. Det är ungefär 1000 ppm.
Alfred – 24:58
Poängen var någonstans att då blir det jobbigt att andas.
Fabian – 25:02
I ett rum, tänk då om det är så utanför rummet.
Anders – 25:04
Jag läste en del om det här. Han har ju tidigare varit en väldigt stor förkämpe för att sänka koldioxidutsläppen och han lämnade ju Trumps råd för under förra mandatperioden stormade ut där från när Trump lämnar Parisavtalet. Det här måste ju sättas i sitt sammanhang. Han pratar för Trump-väljare som inte tror på klimatkrisen och försöker få dem att förstå varför de ska minska koldioxidutsläppen. Det han säger där är att det blir jobbigt att andas. Jag tror att han, min uppfattning är att han mycket väl vet vad det är som är på väg att hända och egentligen är en stor förkämpe för att sänka koldioxidutsläppen men använder annan retorik för att få igenom.
Fabian – 25:51
Om han ljuger för andra, varför ljuger han inte för dig då?
Anders – 25:55
Det är väl sant att det blir svårt att andas till slut om det är för hög koldioxidfall.
Fabian – 26:00
Det är helt orimligt i det här sammanhanget att peka på det som ett nyckeltal och forskare gick ut och sa att en sån nivå skulle vara fullständigt katastrofal för jorden. Oavsett om han vet eller inte, han är en person som folk lyssnar på och frågan är om han är en miljöaktivist eller miljökämpe eller någonsin har varit det. Det kan man verkligen undra.
Anders – 26:22
För min del tycker jag att jag skulle gjort på exakt samma sätt. Om jag klarar att få folk som inte tror på klimatkrisen att börja sänka sina koldioxidutsläpp genom att använda ett annat argument så är det ju toppen.
Fabian – 26:35
Så det är målen helgar medlen här. Alfred, vad säger du?
Alfred – 26:38
Det var som vi spekulerade då. Om målet är att få dem att göra rätt så är det så här, man kommer inte sälja elbilar till dem genom att övertyga dem att det är viktigt för klimatet. Utan då får man börja med att sluta vara deras fiende och sen sälja elbilarna till dem av helt andra anledningar än att de ska rädda klimatet. För man får dem ändå inte bry sig om klimatet. Det var vad vi spekulerade om då. Jag vet inte vad rätt svar är där. Vart man har honom. Från sväng? Han är en extrem taktiker. Det som är svårt att veta är om han ens själv har en långsiktig stringens i vart taktiken ska leda. Men jag tror att det som känns ganska tydligt är att i hans värld så är slaget om huruvida det blir elektrifiering av transportsektorn redan vunnet. Han är på nästa strid. Det handlar mer om hur snabbt går det och hur han ska få automatiseringen, självkörningen att funka.
Fabian – 27:29
Han behöver inte säga sådana här saker för det. Det går att få med sig folk för att det är fina bilar och många andra anledningar också. Han behöver inte säga sådana här vansinniga saker. Jag undrar om det är så att han någonsin har brytt sig om klimatet. Jag tror han har sagt det som är lämpligt att säga för hans business i det tillfället. När vindarna svängde åt ett håll, då följde han de vindarna. Nu svänger vindarna åt ett annat håll och då följer han de vindarna. För det är det mest affärsmässiga beslutet.
Alfred – 27:55
Jag har också tänkt de tankarna. Det är viktigt att tänka de tankarna. Jag tror att det är viktigt att se att de bolag han har gjort har skapat så otroligt stor klimatnytta och accelererat den här omställningen jättemycket. Och det finns jättemånga andra bolag han hade kunnat starta istället för att satsa på det här. Det var absolut inte givet att det här skulle bli en kaffeko och en stor succé när man började. Tvärtom så verkade det rent idiotiskt som ett självmordsutdrag att ge sig in på det här. Så det är en gemensam nämnare. Hans engagemang för elektrifiering av transportsektorn går tillbaka till när han var på college och fortfarande skrev uppsatser. Han var intresserad av de ämnena så tidigt. Så det är ingen slump att han har gett sig på det. Jag bottnar i att min slutsats är att det är helhjärtat. Jag får bara inte ihop det med hur han låter på något annat sätt. Det här handlar om att sälja elbilar till folk som skulle kunna se det som en anledning mot elbilar. Att det skulle vara någon räddning för klimatet för att man är så övertygad om att det inte finns ett klimatproblem.
Alfred – 28:59
Att vad som helst som är ett slagträ i den debatten vill man inte ta i med tång. Så det är att först avdramatisera att det inte har med klimatfrågan att göra. Jag håller med.
Anders – 29:09
Tesla är ju från början av 2000-talet. Det här var ju bara miljömuppar med tallkottar i håret som drev de här frågorna. Det var ju otroligt impopulärt att driva klimatfrågor då när han gav sig in i Tesla.
Fabian – 29:21
Han kan ju ha varit elbilsintresserad även innan, men det är inte säkert att det har så mycket med klimatet att göra ens då.
Anders – 29:26
Han har ju pratat om klimatet hela vägen. Det är först nu han har svängt när han pratar med Trump.
Fabian – 29:31
Handen på hjärtan. I alla fall jag och du tror jag Anders, vi båda har kommit ut som personer som när vi köpte våra första Tesla gjorde vi det inte direkt av miljöskäl. Det var ju 80% av teknikskäl. Jag misstänker att det är mer så. Jag har i alla fall inga problem med att erkänna det. Men sen så har ju det här med att går man över till elbil så blir det lätt solceller och så börjar det liksom ha intresserat sig för klimatet och energifrågor och allt möjligt. Det har varit en så himla fin effekt som elbilar har haft på många, inte bara oss. Men jag undrar om det verkligen genuint har funnits en sån ambition hos Elon Musk. Det går i alla fall inte när han gör sådana här uttalanden att lita på honom.
Alfred – 30:14
Nu får vi låta Fabian hålla klart.
Fabian – 30:16
Det är några punkter kvar.
Anders – 30:17
Jag tror du har fel på den punkten.
Fabian – 30:19
Det är dugligen notet. Nu duggar det lite tätare här nu för det blir ju bara galnare och galnare i den här spiralen. Han går ut och stöttar ett högerextremt parti som heter AFD som ni alla säkert har hört i media i slutet av december 2024. Det här är ju då ett parti som kommer ur nazism. Det är en person som man bjuder in till en tv-soffa på X. Dessutom uppmanar man folk att rösta på. Så han är verkligen aktivt delaktig i Tysklands politik. Nu börjar vi närma oss nutid. Det här var väl kanske det som fick droppa för mig. Nu efter skolskjutningen i Örebro, inte långt från där du sitter, Alfred gick Musk ut och delade direkt konspiratorisk och felaktig information om att europeiska medier och politiker ignorerar tragedin och inte rapporterar om det. Det vet ju alla vi som bor i Sverige. Det har inte pratats om nåt annat än den här hemska saken. Det är helt enkelt inte sant.
Anders – 31:25
Men europeiska medier, han tyckte att det skrevs för lite i andra länder i Europa?
Fabian – 31:30
Nej, han menar att det inte rapporteras i Sverige om detta. Och europeiska medier också. Nu då så ser vi hur USA dras ur Parisavtalet. Det har hindrat Musk från att samarbeta med Trump tidigare, men det gör det tydligen inte nu. Något som det inte talas så högt om är att man dragit ur WHO. För mig som doktor är det en ganska stor sak att man inte samarbetar över hälsofrågor längre. Och det gäller ju förstås vaccinfrågan i synnerhet. Max besparingsmyndighet som man har startat upp har vänt upp och ner på stora delar av statsapparaten i USA. Och även om det kaoset säkert lägger sig så kan man ju undra lite grann på vems mandat han gör det här. Och på fråga om vem som kommer att kontrollera Musk och vad han gör och att han inte bara ägnar sig åt sina egna intressen och främjar dem så är det så att enligt Sveriges Radio att det ska han tydligen kolla själv. Så det finns ju en kontrollmekanism på karln.
Anders – 32:24
Men det här är ju Trumps politik och det gick ju Trump till val på det här så att amerikanarna har ju valt Trump för att göra detta.
Fabian – 32:30
Så är det. Samtidigt har vi inte valt Trump och detta påverkar oss mer om det alldeles snart. Det är tydligt att det är ganska svårt att separera Musk från Trump. Vi har pratat om att de kanske kommer att bli skilsmässa. Det är väl ganska sannolikt. Men än så länge så är det en allians. Och USA har ju nyligen gjort ett utspel om hur kriget ska lösas med stora citat, tecken på, mellan Putin och Trump och utan Europa. Och man ökar därmed risken för storkrig i Europa på sikt också. Vi har inte ens nämnt hans eventuella heilande.
Alfred – 33:07
Du gjorde det nu.
Fabian – 33:09
Ja, snyggt. Inget undgår dig, Alfred. Ja, ni hör på mig. Jag är ganska förbannad. Det får räcka nu. Det som förut för oss var ett obskyrt särintresse med elbilar, när vi drog igång, det är inte det längre. Det här är gott folk. Det har gått från folkrörelse till att vara storpolitik. Och vi kan nog alla vara eniga om att Tesla gör fantastiska bilar. Kanske de bästa elbilarna, kanske jag tycker till och med. Men det är liksom inte en fråga längre om vem som gör de bästa elbilarna. Det är liksom mycket, mycket större än så.
Anders – 33:45
Musk har gjort mer för klimatet än någon annan på den här planeten. Både när det gäller solpaneler, energilagring, bilar. Det är ju Tesla som har dragit igång hela elbilarna. De har pushat alla andra att börja med elbilar också genom att göra bra elbilar. Det här har ju hänt på grund av Elon Musk och Tesla. Absolut.
Fabian – 34:05
Men det betyder ju inte att man måste ta sig tillbaka till noll. Bara för att man är på 1000 eller 10 000 plus på kontot behöver man kanske inte gå tillbaka till medeltiden. Man kan ju också säga, ja visst, tack för det Musk. Jättebra. Bra att han har gjort alla de här grejerna. Nu är vi klara att stötta honom. För han står inte längre för bra grejer.
Anders – 34:22
Så kan man tänka, absolut.
Fabian – 34:25
Det är helt uppenbart. Och den gamla Musk för mig är död. Det här är en annan person, det här är en annan man. En sida av honom som inte jag riktigt såg, kanske borde ha sett tidigare. Och jag tror inte att han varken kan eller vill återhämta sig från det här. Och jag tror att han håller på att bli en rejäl belastning för varumärket Tesla.
Anders – 34:47
Det tror jag också.
Fabian – 34:48
Och det finns väldigt lite, som du sa, Anders, vi har ingen rösträtt i USA. Det är amerikanarna som har röstat för Trump och Elon Musk tillsammans på något märkligt sätt. Det finns väldigt lite som vi vanliga dödlag kan göra kring situationen i världen. Inte ens vi som programledare i den här podden kan göra särskilt mycket, även om vi har faktiskt mer makt genom den här megafonen. Inte ens vi. Inte ens vi. Nej, men liksom, jag menar så här, världen ser ut att gå käpprätt åt helvete mot krig och död och alla rustar upp och ingen, jag säger ingen verkar rusta ner, ingen deeskalerar, allting bara eskalerar och klimatet ser ut att bokstavligen gå upp i rök.
Anders – 35:30
Alltså, nu måste jag få nyansera det här lite grann. Alltså, elbilsförsäljningen ökar fortfarande och Tesla har gjort hur mycket som helst för försäljningen av elbilar som vi pratade om innan. Det går fortfarande jättebra för Tesla och så där. Kina säljer mer elbilar än någon annan typ av bilar. I Norge 97% av alla bilar som säljs elbilar.
Fabian – 35:51
Men nu har vi receptet på hur vi gör elbilar bra. Nu är det bara för alla andra att kopiera det.
Anders – 35:56
Ja, men jag menar, då är det ju fel att säga att klimatet går upp i rök. Det går ju åt precis rätt håll. Kärnkraft byggs ut över hela världen.
Fabian – 36:05
Det går ju absolut för långsamt åt rätt håll, Anders. Alfred, du som sitter på fakta oftast, du får ge mig den här. Det går långsamt.
Alfred – 36:13
Vi ser ju inte ut att hålla tidtabellen i Parisavtalet och det känns inte som att det kommer gå åt skogen med Parismålen. I synnerhet nu när det blir fyra förlorade år här. Och jag håller med dig om väldigt mycket av dina iakttagelser Fabian. Och jag har själv svårt att undvika att falla in i lite resignerad apati av det här. Det är svårt att veta. Vad ska man göra åt det? Vad ska man hoppas på? Det som andas optimism för mig, det är att mycket tack vare just den här Mr. Musk, så är snöbollen i rullningar både på elektrifieringen och transportsektorn och på omställningen av energisystemen med batterier i grid-kale. Det är igång, men det är fortfarande beroende av honom. Det är inte för eller mot bojkott, utan det är tack vare dem som det har kommit igång. Och jag tror att vi håller på och målar in oss i en värld där, jag hoppas att inte spiraleffekterna som finns inbyggda i klimatdynamiken, där problemet blir mycket svårare att lösa när vi är bortom en viss punkt, är så allvarliga. Det vet ju inte forskningen hur det ligger till med det.
Alfred – 37:27
Det är uppenbart att vi kommer köra förbi 1,5 grader. Det är uppenbart att vi kommer köra förbi 2 grader. Och jag tror att det är först när vi börjar se smärtsamma konsekvenser av det, som det kommer gå att hamra fram på lite vilja. För att det här ska få börja kosta och kännas i plånböckerna hos folk, att vi ska lösa det problemet. Det som är positivt i sammanhanget och som jag tänkte prata mer om i ett kommande avsnitt, det är vad som händer på koldioxidinfångningsfronten. Så det kommer bli ett jättedyrt ekonomiskt problem för oss att lösa. Hur vi ska ta oss tillbaka till hållbara klimatförändringar, istället för skenande klimatförändringar. Det hade varit mycket billigare på totalen om vi hade ställt om och minskat utsläppen tidigare, än vad vi kommer att göra nu. Men det är inte kört och varje tiondels grad gör skillnad. Så det gäller att behålla momentumet framåt någonstans och bara inse att det här är pendelrörelser. Nu går pendelrörelserna i mina ögon väldigt mycket åt fel håll. Och det gäller att försöka bromsa dem så mycket som möjligt.
Anders – 38:24
Det här har jag fortfarande svårt att begripa. För att Elon Musk driver klimatfrågorna fortfarande med solpaneler, batterilagring och elbilar. Men istället för att han gör det för en vänsterliberal liten klick i Europa och USA, så får han med sig nu hela amerikanska högern. Och dessutom är ju Trump omåttligt populär i stora delar av världen. Pakistan och Indien och stora delar av Afrika och så vidare. Vi i Europa är väldigt negativa till Trump, men det är vi ganska ensamma om.
Alfred – 38:51
Jag tycker inte att det bara är Musks fel att pendelrörelsen går åt fel håll, men diskursen i Europa är just nu att backa från de ambitiösa klimatlagarna som vi har antagit. Och det eldas ju på av att vi hamnar allt mer ensamma i världen om att försöka följa Parisavtalet. USA gör det uttalat inte. Och det gör det helt omöjligt att få med sig BRICS-länderna med Kina i spetsen på att göra det. Och om inte de gör det, då hamnar vi väldigt ensamma. Och då blir det väldigt svårt för oss rent ekonomiskt att hålla fast vid den klimatlag som vi har antagit i EU. För då får vi en stor konkurrensnackdel om ingen annan bryr sig. Så det är väl rätt uppenbart att den pendelrörelsen går åt helt fel håll och vi håller på att hamna allt längre efter den tidtabell som vi hade behövt ha för att kunna följa Parisavtalet. Min poäng är att jag tror fortfarande på att det finns marknadskrafter i det här och att det finns en teknisk lösning på det, men de kommer för sent. Och det gör att vi kommer få överkompensera med dyra lösningar efterhand, när folk väl inser hur viktigt det är att lösa det här problemet.
Alfred – 39:49
Det hade varit mycket billigare om min åsiktsfåre hade fått mer rätt tidigare.
Anders – 39:54
Jag ser inte att det har med Elon Musk att göra. Det pågår i hela världen, kärnkraftsutbyggnad och elbilsrevolutionen. Det är ju en snöboll som är i rullning. Kina och överallt bygger man kärnkraft och jobbar mot de här målen.
Fabian – 40:06
Det behöver inte varken Tesla eller Musk längre.
Anders – 40:07
Nej, men det har inte med Musk att göra att det går för långsamt.
Alfred – 40:12
Det beror väl på hur instrumentell han har varit i att trampa ändå. Det hade varit en helt annan värld och en helt annan dynamik i klimatfrågan och hur den politiska tågordningen hade sett ut om någon annan än Trump hade vunnit.
Anders – 40:23
Bra poäng.
Fabian – 40:25
Jag är en positiv person i botten. Det lät inte så här. Nej, men det vet lyssnarna gott och väl. Jag är en grundglad och positiv människa och tror det bästa. Men jag har en väldigt stor oro kring vart saker och ting är på väg. Det vi skulle kunna få se här är någon slags perfect storm av AI som förstärker de som har råd att betala AI, vilket verkar vara de här gossarna i Trump och Kina. Vi ser klimatkatastrofer som kommer driva till klimatflyktingar, vilket ytterligare spär på en högersväng. Vi riskerar att få någon slags självförstärkande högerspiral här. Jag är extremt orolig för vart den här skiten är på väg. Och som sagt, det finns väldigt lite vi kan göra och det är lätt att känna vanmakt. Men man behöver inte känna vanmakt för det finns faktiskt något man kan göra. Och det är att bojkotta Tesla.
Anders – 41:30
Tycker du att det är bättre att man köper kinesiskt då än Tesla?
Fabian – 41:36
Jag vet inte vad som är bättre. Det är väl öppet för diskussion, men det är klart så att ett importförbud på Teslor. Med den här Ukrainafrågan, det är möjligt att mycket mer info kommit när podden kommer ut kring det här, för det rör sig fort då. Men ett importförbud på Teslor skulle sannolikt vara en ganska effektiv påtryckningsåtgärd mot Trumps USA i alla möjliga frågor, skulle jag tro.
Anders – 41:56
Men du tycker bättre att man köper kinesiska bilar då, Volvo och.
Fabian – 42:00
Nej, men du kan köpa Volkswagen. Det kan du göra. Gamla nazistpartiet. Det kan du göra.
Alfred – 42:05
Absolut. Det är glömt och förlåtet.
Fabian – 42:07
Ja, det får man ju säga.
Alfred – 42:08
Men jag tycker det här är intressant. För inte för att sätta någon i skiten, utan jag har jättesvårt med de här frågorna själv. Det jag hör är att du vill fråga oss, vad ska krävas? Du är framme i att du ska bojkotta Tesla nu.
Fabian – 42:20
Jag tror att jag är det.
Alfred – 42:23
Du tror det eller vet du det?
Fabian – 42:26
Osvuret är bäst.
Alfred – 42:28
Osvuret är bäst, okej.
Fabian – 42:29
Just nu känns det så. Om vi ställer frågan så här, vad skulle krävas? Elon Musk bygger koncentrationsläger. Eller någonstans går ju gränsen.
Alfred – 42:42
Ja, vad går din gräns Anders?
Fabian – 42:43
Det här är min gräns. Jag är på min gräns nu. Så kan vi säga.
Anders – 42:47
Jag är långt ifrån min gräns, ska jag säga. Därmed inte sagt att jag tycker om det Elon Musk håller på med. Jag tycker att han borde koncentrera sig på sina företag och hålla sina egna åsikter inom sig. Men samtidigt, det som Elon Musk och Tesla har gjort för klimatet i världen och världens positiva bild av elbilar och allting sådant, det överväger så mycket. Att de här politiska, det är relativt små frågor.
Fabian – 43:18
Men det är ju inga små frågor. Det kan du säga att det är små frågor. Jag har i tio punkter radat upp, och det är inte ens tio procent av allt som har hänt de sista åren. Det är små frågor.
Anders – 43:29
Nej, men jag håller med. Jag tycker att det är plötsligt Elon Musks fel att Trump håller på att förhandla i Ukraina och så vidare.
Fabian – 43:37
Det är klart att det är. Om han inte står för det kan han ju sluta stötta honom. Han står för en stor del av ekonomin i hans kampanjer.
Alfred – 43:46
Låt Anders svara nu, tycker jag.
Anders – 43:47
Du menar att han borde ha stoppat Trump från att försöka förhandla med Putin? Är det så du tänker?
Alfred – 43:55
Finns det någonting, Anders, som skulle kunna få dig att säga, om det här var Fabians gräns, finns det någonting som kan få dig att säga, hit med det inte längre, nu kan jag inte köpa Tesla?
Anders – 44:05
Koncentrationsläge som du var inne på. Jag ser inte de här tendenserna. Jag tycker det är lite att man samlar ihop den nazist hälsningen. Han är ju autist, flänger ut med armen. Det finns ingenting i hans bakgrund som tyder på att.
Fabian – 44:20
Jag valde att ta med den som parentes just av den anledningen, för det är högst oklart. Men det spelar liksom ingen roll. Det är tillräckligt mycket att doma.
Anders – 44:25
Jag tycker inte det är så mycket. Jag tycker att du har gjort en sammanställning där och jag tycker inte om den sammanställningen. Det är en bra sammanställning, men jag tycker inte om de här grejerna du lyfter. Men det är inte tillräckligt mycket för att jag ska vilja bojkotta Tesla.
Alfred – 44:40
Får jag berätta lite hur jag tänker? Ja, absolut. Vi har brottats jättemycket med det här och precis som för dig Fabian, så har det verkligen varit en resa där jag var ganska stolt över att vara en evangelist för Tesla. För det var en fantastisk produkt och hjälpte till att accelerera omställningen. De gjorde alla saker rätt och så vidare. Det är också så att jag lever på att investera pengar, både i onoterade bolag som hälsar hemma, men även i noterade bolag. Och har haft mycket pengar i Tesla och har fortfarande det. Jag har fortfarande massa pengar i Tesla aktier. Och det jobbiga när man lever på det, det är att jag har gjort en långsiktig spaning om att jag nog faktiskt tror att Tesla kommer att vinna automatiseringsracet, självkörningsracet. Och att det kommer bli en fantastisk resa för aktien. Den spaningen gjorde jag ganska tidigt, jag tog position för det. Och jag tror att vi är på upploppet inför att det kommer visa sig om jag har rätt eller fel i det. För mig känns det som att det är en mindre fråga för mig om vilken som är nästa bil jag ska köpa.
Alfred – 45:45
Jag kan inte komma fram till ett beslut som handlar om att jag kan aldrig mer köpa en Tesla bil. Om det är den moraliska slutsatsen att jag inte kan ha med det bolaget att göra, då måste jag först och främst sälja aktierna. Och det gör att jag sitter verkligen på två stolar här. Jag känner att jag lever mitt i en dubbelmoral. Där jag å ena sidan verkligen skulle vilja ta avstånd från det här och sälja de här aktierna. Och samtidigt så känner jag mer än någonsin att det känns supersurt att ha gjort den spaningen tidigt, tagit position för den och sen så sälja precis innan det håller på att visa sig om jag får rätt i det. Så jag har svårt att leva som jag lär där. Och det har jag varit tvungen att försöka acceptera. Det är svårt att acceptera ska sägas. Men jag är verkligen ingen net promoter för Tesla. Jag försöker i alla fall inte vara det. Jag vill inte pracka på någon en Tesla. Jag känner inte att jag vill vara deras galjonsfigur eller marknadsföringskosse på något sätt. Men däremot har jag själv haft svårt att sälja aktierna och det gör att det känns lite mot hur bilinköpet ska ske.
Alfred – 46:39
Och jag har också svårt att säga vad ska jag köpa istället. Jag har svårt att vara så moraliskt konsekvent att jag köper en dålig bil. Och det finns många som föredrar andra bilar, men jag har svårt att köpa de europeiska tillverkarna just nu för jag tycker inte de är med i matchen mjukvarumässigt. Och det känns också inte relevant att bojkotta Tesla för att köpa en kinesisk bil för mig.
Anders – 47:04
Det är lika illa.
Fabian – 47:05
Men jag kanske får gråta i en Porsche istället för en Tesla. För att travestera det gamla ordspråket. Jag känner att det är ännu värre än att det bara är beslut för mig. För jag känner att jag eventuellt också har blod på egna händer här. Jag vet inte hur det är med andra, men jag har absolut varit en Tesla-fanboy. Jag har absolut fått massvis med människor att köpa Tesla. Och därmed stötta Elon Musk och Trump och hela den här utvecklingen. Jag vet inte om jag kan uppmana lyssnarna till att bojkotta Tesla. Men jag tycker att alla lyssnare som kör Tesla eller som tänker köpa en Tesla. Ni behöver nog gå igenom den här skiten. Och faktiskt fundera på om ni ska bojkotta Tesla eller om ni kan stå för det. För det är jävligt dubbelt.
Anders – 47:50
Alla har ju läst vad som skrivs i tidningarna. Det är ingen som har missat det om man inte aktivt undviker det. Jag skulle köpa Tesla igen kan jag säga.
Fabian – 47:57
Jag undrar om det inte är i akt att uppmana lyssnarna, jag då personligen, att bojkotta Tesla. Få se, jag är inte i marknaden för att köpa en bil precis just nu.
Anders – 48:10
Jag uppmanar lyssnarna att köpa Teslor då, personligen. Jag tycker det är bra för klimatet. Det är viktigt att vi driver den omställningen.
Fabian – 48:17
Hörni, fan vad du provocerar. Det brände till det här lite grann, men det var fan gött ändå. Det var fan gött, det måste jag säga. Det här behövde sägas.
Alfred – 48:27
Jag vet att ni lyssnare gillar, vi tycker olika. Det måste man göra om de här frågorna. Det är alldeles för komplext.
Fabian – 48:34
Det är sällan jag är så här förbannad.
Alfred – 48:36
Hörni, norskt pristak på el, kollapsande försäljning för Tesla av alla bolag. Och det senaste om hur egentligen går för Northvolt. Och dessutom en provkörning. Allt efter detta.
Anders – 48:47
Det är så här att norrmännen får ett pristak på el. Och om du var sur innan Fabian så ska du höra det här. Norska regeringen har infört det de kallar Norgepriser på el, vilket innebär att.
Fabian – 49:08
Redan där tänker man att det måste vara något fel om de kallar det Norgepriser.
Anders – 49:12
Det betyder att staten garanterar priset. Så om elpriset skjuter över 40 öre plus moms, det vill säga 50 öre för elkunden, ja då står norska staten och därmed oljefonden för det elpriset.
Alfred – 49:26
Så det blir lite som vår elprisgaranti, det där elstödet vi hade för något år sedan, fast bara tillfälligt. Komfrekvent och redan på 50 öre för norrmännen.
Anders – 49:35
Ja precis, så det här innebär då att är elpriset över 50 öre, då kan du använda hur mycket el du vill, därför att det blir inte dyrare än så.
Alfred – 49:44
Det fortsätter att kosta 50 öre kilowattimmen i alla fall.
Anders – 49:46
Och det här kommer att innebära väldigt intressanta effekter som jag kommer till alldeles strax. För det första måste man veta att Norge och Sverige är extremt ihopkopplade, våra elnät. Vi sitter ihop på sju olika ställen med växelströmsförbindelser som då innebär att strömmen flödar åt det håll där efterfrågan är som störst. Och det är precis som vi för över ström inom Sverige. Norge och Sverige är totalintegrerade på strömsidan. Och det är väldigt stor elhandel mellan Sverige och Norge. Det här gör man nu från norska statens sida för att, man vet inte exakt varför, men sannolikt så är det så här att det är ett stortingsval i höst, alltså motsvarande ett riksdagsval.
Fabian – 50:29
Det luktar norskt valfläsk.
Anders – 50:32
Det gör det precis och regeringen har precis hamnat i en regeringskris för att Centerpartiet stormade ut ur norska regeringen och lämnade alldeles nyligen. Och Jonas Gahr Støre, som är statsminister och Arbeiderpartiet, de har väldigt låga opinionssiffror. Det går väldigt knackigt för dem. Så man tror väl att det här är ett sätt att vinna väljare på. Men idén eller det här som de nu har infört innebär att senast den 1 oktober så ska norrmännen kunna välja det de kallar Norgepriser, som innebär att man då kan välja det här. Man kan antingen köra vidare på rörligt eller de traditionella avtalen, eller så kan du välja det här nya Norgepris-systemet som innebär ett fast elpris.
Alfred – 51:11
Men förlåt, det du säger här, Norgepriserna, det är inte så att det är rörligt med ett tak på 50 öre, utan det är fast på 50 öre då?
Anders – 51:18
Då är det fast på 50 öre, det är så jag har förstått det.
Alfred – 51:20
Just det, så det innebär väl att man riskerar att gå ganska mycket back om man väljer det och det inte sen blir högre elpriser än 50 öre. Det blir svårt att ladda billigt på natten och så vidare om man har det här avtalet.
Anders – 51:33
Det är så jag har förstått det. Man skulle kunna göra på samma sätt som du gör Alfred, att man har två elavtal hemma, så du har ett rörligt och ett fast.
Fabian – 51:41
Bäst av två världar.
Alfred – 51:43
Det är lite hacking för mig. Om man tänker tillbaka på vad vi pratade om i förra avsnittet, om problemet med utbyggnaden av vindkraft och så vidare. Då kan det vara toppen för att bereda väg för att kunna bygga mer förnybart i systemet, om det finns en garanti för vindkraftsbolagen och kunna få mer betalt för strömmen, för att det finns många konsumenter som köper på det här högre priset.
Anders – 52:05
Problemet är bara att det här är extremt osäkert, hur länge det här lever och så vidare. Det går inte att planera en vindkraftspark på en sådan här grej. Vindkraftsbolagen måste ha längre framförhållning och så.
Fabian – 52:17
Men det här Norgepriset riskerar att bli någon slags självsord nu då? För det här måste påverka svenska priser och europeiska priser. Ja, precis.
Anders – 52:25
Det var det jag tänkte komma till nu.
Fabian – 52:26
De här jävla Norgepriserna, Anders. Det är så vi kommer säga.
Anders – 52:29
Om många väljer det här nu, norrmän, och binder sitt elpris, som de i praktiken gör, på 50 euro, och norska staten tar resten av kostnaden. Det innebär att när elpriset är högt, så bryr sig norrmän inte om det, utan de kommer köra på med sin elanvändning hur mycket som helst, även när elpriserna är höga. Och vi i Sverige då kommer skeppa väldigt mycket av vår el till Norge, när elpriserna är som allra högst, vilket driver upp elpriserna i Sverige såklart. Så att vi kommer få en. Om många väljer det här nu då, Norgepriserna i Norge, så kommer det bli väldigt höga elpriser i Sverige.
Alfred – 53:05
Jag har en helt annan tänk på det här. Jag tänker att. Lite av vad vi har pratat om, hur synd det är om våra stackars invånare i elprisområde fyra, som du nu tillhör Fabian. Kan det vara så att vi har den här ganska smärtsamma övergången i elsystemet och vi har privatkonsumenter som är lejoparten av väljarkåren, som det blir collateral damage, får i korsetterna av att de stora förbrukarna, nämligen industrierna och tillverkningsindustrin, är så stora förbrukare och så när vi har svajigheten i utbudet, då får vi de här stora piltopparna och dessutom då när vi i allt högre grad, när man kopplar oss med kontinenten, så spiller höga priser från kontinentala Europa över på oss och så vidare. Kan inte det här vara en ganska bra väg som Norge slår in på? Att vi snarare borde göra något liknande och att det man ska göra är just att det här är bara tillgängligt för privatkonsumenter. Så att vi får marknadslogiken som hjälper till att skapa omställningen, men vi skapar en sköld för privatkonsumenterna mot det.
Alfred – 54:10
Jag vet att de höga elpriserna 2022 ledde till en ganska dramatisk nedgång i förbrukning hos privatkonsumenterna och att det sammantaget ledde till stor skillnad, men nu är nog ganska mycket av det realiserat. Det är nog svårt att se hur en till pristopp för privatkonsumenter skulle skapa så mycket beteendeförändring igen. Jag tror inte vi har backat tillbaka den beteendeförändringen vi fick.
Fabian – 54:29
Det är bara 12 % som har rörligt elpris i Sverige. Det finns mycket kvar att jobba med där och alla har inte elbilar heller.
Anders – 54:39
Där finns hela den marknaden med batteri och såklart elbilar också och nattladdning. Den är kvar att erövra. Det här är fortfarande någonting som vi och en liten klick insatta människor är intresserade i, men den stora massan struntar i detta.
Fabian – 54:57
Det är en intressant take, Alfred, men frågan är också hur stor andel är privatmarknad versus företagsmarknad i de här länderna? Det kan också skilja sig mellan Sverige och Norge.
Alfred – 55:07
Det som jag är inne på är att man får absolut inte skapa hinder eller förstöra marknaden så att man förstör förutsättningarna. Just nu är det väldigt lönsamt att bygga energilager tack vare de här stora frekvationerna. Och sen när vi har fått mer, vi ska slå ett slag till för nyordet reglerförbrukning, när vi har mer reglerförbrukning och också mer balanserande kraft i elnätet som kan jämna ut de här topparna och dalarna, då finns det förutsättningar att bygga ut mycket mer förnybart. Det här är en ryckighet som finns i marknadslogiken i övergången. Och vi får absolut inte förstöra förutsättningarna för det. Men om det går att skydda privatkonsumenterna från det utan att för den delen sabba marknaden som skapar de förutsättningarna, då kan det vara ett sätt att skydda sig mot kraftiga motreaktioner, som att vi fick en regering som ville ta bort all reduktionsplikt och ställa in hela tidtabellen på omställningen av transportsektorn i Sverige. Nästa val kommer det historiskt att vi istället får att vi ska stoppa all utbyggnad av det här.
Alfred – 56:08
Vi får en politisk motreaktion på grund av att väljarkåren inte klarar av att se långsiktigheten i det hela. Då kan det vara bra att skydda väljarkåren mot det genom att skapa sådana här prismodeller.
Anders – 56:19
Jag vet inte. Det här är en populistisk grej de gör i Norge. Jag tror inte vi ska extrapolera för mycket utifrån det. De har dessutom gjort massa andra konstigheter. De har vägrat införa vissa av EU reglerna för elmarknadsintegration. När de beräknar elnätskapacitet så har de lagt en norsk modell som är väldigt ofördelaktig för oss i Sverige. De är väldigt protektionistiska och tänker på sig själva först.
Fabian – 56:45
Norway first.
Anders – 56:46
Medan vi har sprungit i förväg och implementerat de här EU reglerna som har varit väldigt ofördelaktiga för oss med elnätsområde 4 och 3.
Alfred – 56:54
Det finns pengar att fördela just för att en av de stora vinnarna på när elpriserna går upp, det är staten. Då stiger skatteintäkterna jättemycket. De pengarna kan fördelas till att skapa ett sådant här skydd.
Anders – 57:08
Men vi snurrar vidare och vi ska prata mer Tesla.
Alfred – 57:12
Trots ranten ovan så kände jag att jag var tvungen att ta med det här. Man läser överallt att försäljningen rasar. Nu kollapsar Tesla. Rubrikerna står som spön i backen. Faktum är att försäljningen i Sverige för Tesla rasade med 44% i januari jämfört med samma månad föregående år. I Tyskland var siffran 60% och i Frankrike hela 63%. Försäljningen verkar ju onekligen kollapsa. Samtidigt som vi har hört att Elon Musk är ute och heilar och gjort sig till en globalt impopulär galjonsfigur för Trump. Och gett sig ut på korståg mot sina allierade och gå i Putins ärenden. Det här måste ju bara hänga ihop, eller? Jag hoppas.
Fabian – 57:45
Konsumentmakt kan funka.
Alfred – 57:46
Konsumenterna röstar helt enkelt med plånboken nu när vd-n har blivit galen. Och så lägger de alla sina pengar på andra varumärken än Tesla. Det är sensmoralen som Fabian har fått med sig när han har läst i alla tidningar och diverse sociala medier på nätet. Även i traditionell gammalmedia som Dagens Industri och Dagens Nyheter har man kunnat läsa de här vinklarna och tolkningen på januaris försäljningssiffror. Och som jag sa lite tidigare, jag läste på lite inför att jag skulle vara med i en annan podd. Och har läst på lite mer för att jag ska vara med i den här podden. Och jag ska också göra det tydligt att jag tycker att man ska rösta med plånboken. Man ska följa sitt samvete och köpa precis det märke man vill. Musk gör det omöjligt att köpa Tesla. By all means, köp någon annan bil.
Fabian – 58:28
Får jag bara säga att det finns ett alternativ till att bojkotta hela Tesla. Man skulle faktiskt kunna börja propagera också, särskilt om man är aktieägare som du är Alfred, för att faktiskt putta ur mask från Tesla. Det tror jag faktiskt hade varit ganska rimligt.
Alfred – 58:40
Det är väl inte jag.
Fabian – 58:41
Nej, jag förstår det som aktieägare. Jag förstår att han gör andra saker än bilar och sådär, men då skulle han kunna bryta ut de sakerna, robotarna.
Anders – 58:51
Vilken effekt skulle det ha egentligen? From Sweden, Mr Alfred has something to say.
Fabian – 58:56
Det vill jag se. Det är väl ett egenvärde om något. Det hade varit jättekul att se dig där Alfred. Hello, excuse me.
Alfred – 59:06
Jag försöker göra nyhetsbevakning här. Faktum är att för att man ska kunna sälja en bil så måste den både vara såld men också levererad. För det är ju naturligtvis någonting helt annat som ligger bakom att 60% av försäljningen har försvunnit från Tesla än att alla kunder har valt andra bilar. Det första som Tesla gjorde i januari 2025 var som bekant att stoppa produktionen av alla Model Y i hela världen samtidigt. Det vill säga man stoppade alla tillverkningslinjer i samtliga fyra fabriker som producerar Model Y på samma gång för att ställa om dem parallellt eftersom de ville undvika och producera fler exemplar av den gamla varianten efter att de hade avslöjat utseende och detaljer om den nya.
Fabian – 59:42
There’s more to the story helt enkelt.
Alfred – 59:44
Jag kollade lite på siffrorna på det här, eftersom det här känns som en del av logiken som bara är överhoppad eller bara nämns i förbifarten och som en förmildrande omständighet, men inte hela grejen i ovannämnda artiklar. Det är så att Teslas installerade produktionskapacitet av alla modeller, enligt den senaste kvartalsrapporten, är 2,35 miljoner fordon. Det är alltså det teoretiska maxet. Om alla fabriker klarar av att gå på fullt blås hela året runt utan stopp, då skulle de kunna producera 2,35 miljoner fordon. Av dessa så är 1,4 miljoner Model Y och det vet vi att de linjerna helt enkelt står stilla i januari och just nu är under sin upprampningsfas. Om man tar 1,4 miljoner genom 2,35 miljoner, det vill säga hur stor andel Model Y är av deras totala tillverkning, så råkar det vara just 60 procent. Av en händelse samma siffra som alla andra i att försäljningen dyker för Tesla. Så hur många exemplar av nya Model Y som de redan har sålt det har vi ingen aning om. Även om mars säkert kommer att bli en intensiv leveransmånad när de börjar leverera de här nya Model Y, så är det ju osannolikt att de kommer ha lyckats med konststycket att redan då ha fått upp alla produktionslinjer i full kapacitet.
Alfred – 1:00:56
Och det här kvartalet kommer definitivt vara lägre leveranser på Tesla eftersom de kommer igång sent i kvartalet med att producera volymer av den mest säljande bilen. Och dessutom inte kommer hinna leverera alla dem. Så jag tycker oavsett vad man tror om Musk så får man ha med sig det perspektivet när man läser de här artiklarna. Jag tror personligen att Model Y kommer fortsätta gå som smör i solsken faktiskt. Det förstärktes mitt intryck av när jag klämde och kände lite på den där bilen tidigare idag. Och jag förstår inte hur man kan slarva bort det perspektivet när man skriver om de här frågorna.
Anders – 1:01:31
Men jag tror det handlar mycket om att man inte vill att, alltså man söker den informationen som bekräftar, bekräftelsebias kallas ju det.
Fabian – 1:01:39
Kolla aldrig en bra story, är det inte så? Alfred, du som är journalistutbildad.
Alfred – 1:01:43
Jo absolut, men det är ju otroligt frustrerande. Och jag tänker att det är den farliga fällan att gå i här, att man vill så gärna hitta fel och tecken på att den så kallade bubblan runt Tesla håller på och spricker nu på grund av Musks beteende. Och det gör att vi bara får se fler sådana här artiklar och den här typen av delningar.
Anders – 1:02:02
Jaja, ska vi få en uppdatering på Northvolt också? Det tänker vi är dags.
Alfred – 1:02:08
Ja, jag tänkte att det kunde vara bra med ett svep nu när vi är drygt två månader in i den här rekonstruktionsprocessen. När den inleddes så fick ju Northvolt tillgång till 2,7 miljarder kronor i nytt kapital från Scania. Det är mycket pengar, kan tyckas. Men det var sagt då att det skulle räcka till månadsskiftet januari-februari ungefär. Och det har ju passerat. Så dags att fråga sig hur går det egentligen?
Fabian – 1:02:29
Satan vad de bränger pengar alltså. Det är helt otroligt.
Alfred – 1:02:33
Nu står det klart att bolaget har lyckats genomföra ytterligare besparingar. Så de här pengarna ser ut att räcka något längre. Men det är ändå tydligt att deadline närmar sig olycksbådande snabbt när det gäller att säkra ytterligare finansiering för mer långsiktig drift. Och samtidigt så blöder bolaget enorma summor. Det är Dagens Industri som har hittat att det har offentliggjorts dokument vid domstolen i Texas, som handlägger Northvolts rekonstruktion. Och när man går igenom de dokumenten kan man se att fram till årsskiftet när den stora uppstädningen i att omvärdera allt som finns i Northvolt skedde, så gjorde de nedskrivningar på 29 miljarder kronor. Eller en förlust på 29 miljarder kronor, varav lejonparten var nedskrivningar på tillgångarna. Alltså hur mycket de här fabrikerna som de har byggt är värda. Det blir en kombination av hur mycket som har investerats och hur mycket man förväntar sig i framtida vinster från de fabrikerna. Och när luften går ur projektet, då måste man skriva ner det enligt alla bokföringsregler.
Alfred – 1:03:25
Det gör att Northvolt per sista december 2024 hade tillgångar på ett bokfört värde av 46 miljarder kronor, vilket låter som fantastiskt mycket tillgångar i ett bolag. Men å andra sidan också skulder på 86 miljarder kronor, vilket innebär ett hisnande negativt kapital på 40 miljarder kronor, vilket får sägas är mer än konkursmässigt.
Fabian – 1:03:47
Mer råge, det får man ju säga. Vad hette han? Det var någon som han porrmagnaten som hade hållit sig från Skatteverket i över tio år och sedan kom tillbaka till Sverige nu. För nu var det avskrivet alla kulturnas. Då åkte han tillbaka från Gran Canaria.
Alfred – 1:04:03
Oj, det hade jag missat.
Fabian – 1:04:04
En gammal 80-tals porrkung. Jag vill påminna om det.
Anders – 1:04:07
Vi är inte så involverade i porr, Fabian, som du är.
Fabian – 1:04:09
Det här är så podden blir lång.
Alfred – 1:04:14
Samtidigt står det klart nu att Scania kommer att köpa Northvolts polska fabrik, som tillverkar batteritillämpningar till industriföretag. Jag tror att Epiroc är kunder till produkter därifrån. Men det verkar som att Scania betalar under 100 miljoner kronor för den fabriken, vilket kan jämföras med att när satsningen presenterades, när Northvolt gick in i Polen, då uppskattades hela satsningens värde till 1,6 miljarder kronor. Vilket ger i handen att det är en realisering av en saftig förlust även på det. Det är dock oklart hur mycket av de där 1,6 miljarderna som hade hunnit investeras. Men fabriken är byggd och har 300 anställda och så vidare. Så det är nog en betydande andel i alla fall. Och egentligen är det enda som faktiskt betyder någonting om överlevnaden, det är hur det går med den här produktionen i Skellefteå. Jag är i gott sällskap om att försöka få nyheter eller fakta om hur det går för dem att få upp yielden, att de ska kunna få en bättre fungerande produktion som gör att de faktiskt kan komma igång med den kommersiella driften.
Alfred – 1:05:14
Men i de här dokumenten som jag pratade om ovan, som kommer från domstolen i Texas, som har offentliggjorts där, där får vi i alla fall lite finansiella siffror på hur det gick under perioden 21 november fram till den 31 december, även med hänsyn på produktionen. Och det visar sig att de har haft intäkter på försäljning av batterier för ungefär 115 miljoner kronor. Vilket låter som att det är mer än ett och annat batteri som kommer ur den här fabriken och som de kan sälja om de har intäkter på 115 miljoner kronor. Problemet är bara att i samma dokument så framgår det också vad insatsvarorna, det vill säga råmaterialet och andra löpande utgifter som man har för själva produktionen, kostade. Och kostnaderna uppgick till 545 miljoner kronor. Så det är ju ändå saftigt negativ bruttomarginal. De går alltså, vad blir det? 430 miljoner back på batterierna de säljer helt enkelt.
Anders – 1:06:02
Ja, men det kan ju finnas massa andra anledningar till det. Det är svårt att utifrån de siffrorna bara säga det.
Alfred – 1:06:08
Nej, det är alltså de löpande kostnaderna, kostnaden för försäljning så att säga. Så det är så man beräknar bruttomarginal. Vad kostar de rörliga kostnaderna för det man producerar minus.
Anders – 1:06:18
Jag fattar det. Jag bara tänker att det kan finnas andra anledningar att varor försvunnit längs vägen eller att man får skicka om eller vad som helst. Det kan vara svårt att extrapolera det. Att de skulle slänga då.
Alfred – 1:06:34
Det här är ju dokument som de inte får ljuga i och det finns principer för hur man gör det där. Så det tror jag faktiskt man kan lita på. Det är ju förvisso daterat till sista december. Så det har ju gått ett par månader till. Och hela löftet här, vad de ska lyckas göra är ju att få upp den här yielden. För anledningen till att de där siffrorna ser ut som de gör, det är ju helt enkelt att yielden är för låg. Det är för stor andel av batterierna som kommer ut på andra sidan som de måste kassera helt enkelt. De håller inte måttet. Och det gör att det blir en väldigt låg andel av det som råmaterialet. Råmaterialet för de batterierna som faktiskt går att sälja, det är säkert positivt. Det är lönsamt för dem. Problemet är bara att väldigt mycket av råmaterialet går åt till batterier som man får slänga bort.
Anders – 1:07:08
Jag kommer ihåg att jag började efterlysa vid något tillfälle i podden någon som jobbar på Northvolt som har lite insyn i det här. Men då sa du att nej, det behövs inte för att jag har folk jag pratar med. Men det verkar inte som att du har det då Alfred?
Alfred – 1:07:20
Nej, jag har inte pratat med några nya källor. Det har jag inte gjort här.
Anders – 1:07:22
Men då kan jag göra en efterlysning igen nu. Om du jobbar på Northvolt, har lite info om hur det går med batteritillverkningen, kontakta mig på Anders.atbilarmessladd.se. Vi är väldigt nyfikna.
Alfred – 1:07:32
Ja, det är bra. Jag tänkte ta upp en annan vinkel på det här också. Hela den här rekonstruktionen, eftersom den sker i USA, så har vi hamnat i en. Vi har varit på tidigare varför det sker, så jag behöver inte ta upp det igen. Vi har hamnat i en lite konstig juridisk situation i Sverige av att det är en amerikansk rekonstruktion. För Kronofogden tar ingen hänsyn till att det pågår en process i en amerikansk domstol. De tittar bara på om det pågår någonting i Sverige. Det gör att Kronofogden har fortsatt att genomföra utmätningar utifrån svenska fordringar som lämnas över till Kronofogden. Vilket har fått till följd att Northvolts advokater, de amerikanska advokaterna som hjälper dem i rekonstruktionsprocessen, har börjat kontakta de svenska fordringsägarna, nämligen alla de här bolagen längs med Norrlandskusten och andra delar av Sverige som är underleverantörer till Northvolt och verkligen har blivit de som har farit illa i hela den här processen. De blir nu kontaktade och ganska hotfullt får de krav på sig att de ska dra tillbaka alla sina fordringar eller riskera efterföljder med stämningar inför amerikansk domstol ifall de inte gör det, eftersom det pågår enligt amerikansk juridik en rekonstruktionsprocess där man inte får kräva ut pengar under tiden.
Alfred – 1:08:42
Då har de hamnat i ett limbo där om de följer det här och drar tillbaka fordringarna, då riskerar de att bli utan pengar vid en konkurs. Kanske de blir ändå, så det kanske inte spelar någon roll. Men å andra sidan, om de låter det ligga så riskerar de att bli stämda inför amerikansk domstol. Så det är ganska hemska rikoschetter.
Fabian – 1:09:00
Kan man bli stämd inför amerikansk domstol i Sverige om ett bolag är i Sverige och man inte ens verkar i USA?
Alfred – 1:09:06
Det är mer än jag vet. Det är juridiska kring det där helt enkelt. Men i och med att den amerikanska domstolen tycker att de har en global jurisdiktion kring den här rekonstruktionen så klart. Så det kan man tänkbart bli. Det är verkligen en soppa. Vad tror ni om överlevnadskänslorna?
Anders – 1:09:22
De verkar ha Scania bakom sig som har hjälpt till att rädda lite grann, men i övrigt verkar det inte finnas många som har lust att casha upp mer om det går snett för dem.
Fabian – 1:09:33
Jag är faktiskt helt säker på det här. Det är att jag tycker som du, Alfred.
Alfred – 1:09:38
Vilken helgardering.
Anders – 1:09:42
Det är nog ganska säkert att det blir batteritillverkning i Skellefteå, det tror jag. Men frågan är om det är i Northvolt AB?
Alfred – 1:09:51
Jag tycker också det verkar. Det blir allt svårare. Själva avsaknaden av positiva nyheter kring Progress på hur bra det går med tillverkningen tycker jag är talande. Och Scania var väldigt noggranna när de meddelade om köpet av den polska fabriken, att de har inte på något sätt gjort några åtaganden kring att stoppa in mer pengar i någonting eller köpa någonting i Skellefteå. Och det är väl egentligen rimligtvis den fabrik de borde vara mest intresserade av om den funkar bra, eftersom det är den som levererar produkter till dem själva. Så att de är så tydliga med att de inte är på väg att göra det, ger vi handen. Att de som har insyn inom Scania inte riktigt är nöjda med hur det har gått.
Anders – 1:10:28
Nej, det kan man inte gärna vara.
Alfred – 1:10:29
Det är alltid ryktas om nu att det är asiatiska partners som det förs samtal med. Och det vet vi inte vilka det kan vara, men vi har ju tidigare rapporterat om att det kan bli svårt med kinesiska partners med tanke på vad svenska myndigheter tycker om att få in strategiska kinesiska ägare i sådana här produkter i Sverige.
Anders – 1:10:45
Samtidigt så är det ju kinesiska maskiner de har och då är det nog ändå. För Northvolt handlar det kanske om vinna eller försvinna här. Och jag undrar om Panasonic eller de stora japanska batteritillverkarna är intresserade av att gå in i den här sörjan. Är det någon större chans att få kineserna att göra det?
Alfred – 1:11:03
Jag hoppas någonstans det. Tänk om det är Panasonic eller Samsung eller någon av de där som ändå är stora batteritillverkare som ser en chans att få en signifikant europeisk marknadsandel. Genom att styra upp det här projektet och få tillbaka det på banan. Det hade varit grymt tror jag. Det är nog det bästa vi kan hoppas på vid det här laget. Och annars så tror jag att det kommer bli så, men via en konkurs som ni var inne på tidigare.
Fabian – 1:11:26
Jag vet att lyssnarna sitter på nålar för jag kan meddela att porrkungen heter Bert Milton och han har svindlat svenska staten på över en miljard kronor. Och nu senast så blev han av med 521 miljoner kronor i skuld till Skatteverket. Och nu är han tillbaka i Sverige och skuldfri. Vilken härlig solskenshistoria.
Alfred – 1:11:51
Han är bara skyldig staten 473 miljoner då?
Fabian – 1:11:54
Nej, inte längre. Det var ju 2015. Så 2015 så avskrevs drygt hälften av den här skulden.
Alfred – 1:11:59
Kanske han kan investera i Northvolt? Det räcker i några veckor.
Fabian – 1:12:03
Ja, precis. Jag känner mig tvingad att säga inga likheter i övrigt med Northvolt eller dess inblandade personer.
Anders – 1:12:08
Vi har provkört Lynk&Co O2 som jag och Fabian var och klämde på i höstas. Var var vi någonstans?
Fabian – 1:12:18
Milano var vi. Det var en jävla trevlig resa med dig Anders. Vi hade det faktiskt jättetrevligt. Det var en konstig show de hade kineserna där också. Den som vill höra mer om det får ju lyssna bakåt. Då måste man ju betala för bilar med sladd.
Anders – 1:12:31
Det programmet är från den 21 oktober 2024 och heter Vi avslöjar Volvo och syskonens säljer samma modell som två och där finns ett ganska gediget inslag om den här Lynk&Co O2. Och nu har jag provkört den här bilen och jag tänkte vi ska ta och lyssna på det.
Anders – 1:12:59
Det är kallt och ruggigt ute när jag beger mig till Lidingö för att provköra nya Lynk & Co O2. Vi har tidigare varit och känt och klämt på den här bilen men nu är det alltså dags för provkörning.
Speaker – 1:13:15
Nu är vi ute och kör lite grann. Ja, det ska vi göra. Vi har bara bilgrabbar med oss som har fixat och donat så det är bara att vi är ute och kör.
Anders – 1:13:26
Lynk & Co O2 är ytterligare en liten SUV i det här vansinnigt populära segmentet. Den konkurrerar med mängder av liknande bilar från alla biltillverkare, men till skillnad från de allra flesta andra bilarna i det här segmentet så är den här väldigt prisvärd. När jag satt mig i bilen slås jag av hur snabbt och lätt jag finner mig till rätta. Här behövs inga instruktioner. Det är helt intuitivt hur jag ska göra för att komma iväg. Bara att lägga i en växel och köra.
Anders – 1:14:00
Också infotainmentsystemet är lätt och överblickbart. Stora knappar på en stor skärm som är responsiv och snabb. Byggkvalitén är väldigt bra i stil med övriga bilar från Volvo Geely-koncernen. Saker sitter fast och ingenting skallrar. Materialen är lite plastiga, men det här är ju ingen premiumbil utan tvärtom en bil i lågprissegmentet. Det kan man verkligen inte tro för den kan på nästan alla sätt mäta sig med betydligt dyrare bilar. Jag gillar omedelbart den här bilen. Man känner på den här bilen att tyngdpunkten är en bit upp. Den är inte riktigt lika rapp på att köra som många andra elbilar som är lite lägre. Dessutom är det ju en tung bil för det är tungt batteri i botten och när man svänger så vill bilen gärna fortsätta i den riktning man ursprungligen hade. Jag tycker ändå det fungerar ganska bra för körning på vanliga vägar och så där så är det här en bra bil. Som de allra flesta andra elbilarna med tunga batteripaket så vill den här bilen helst fortsätta ut i terrängen. Och det är det stora batteripaketet som är boven i dramat.
Anders – 1:15:11
Trots att bilen är konkurrenskraftigt prisat så har den fått ett stort batteripaket på hela 66 kWh.
Anders – 1:15:41
Kan du stänga av vindskärmen? Jag är ledsen men jag kan inte hjälpa dig med det just nu. Kan du öka temperaturen till 25 grader Celsius? Okej, jag stänger av AC och sätter temperaturen till 25,0 grader. Jag är ledsen men jag kan inte hjälpa dig med det just nu. Jag är ledsen men jag kan inte hjälpa dig med det just nu. Kan du öka temperaturen till 20 grader? Okej, jag stänger av AC och sätter temperaturen till 20,0 grader. Jag är ledsen men jag kan inte hjälpa dig med det just nu. Sprillans ny Lynk & Co O2 i den lågt utrustade varianten kostar 429 995 kronor. För det får man otroligt mycket bil och Lynk & Co O2 har potential att bli en riktig storsäljare. Om de klarar att nå ut med sitt relativt okända varumärke.
Fabian – 1:16:46
Den känns lite plastig men stabil och bra användargränssnitt. Men det låter ändå ganska lovande och bra pris också. Eller vad ska vi säga om bilen?
Anders – 1:17:01
Ja, verkligen. Absolut. Jag tror det kommer bli en dunderhit. Om de bara lyckats göra sitt varumärke mer känt. För det är väl kanske det att jag visste knappt vad Lynk & Co var innan. Jag har ju sett de där blåa bilarna.
Alfred – 1:17:14
Man har ju tänkt att det har mycket med annan typ av ägande. Att man ska bara betala i månaden. Lite som att leasa bilen. Eller långtidshyra bilen. Att man inte ska behöva köpa den.
Anders – 1:17:25
Jag tror inte folk vet det. Vet folk ens vad Lynk & Co är för någonting? Jag hade sett de där bilarna innan men jag visste inte vad det var. Jag hade inte brytt mig om att ta reda på det. Jag tror det är deras akilleshäl att de är så okända.
Fabian – 1:17:37
I alla fall i Europa. De kanske är betydligt mer kända. De har ju haft andra bilar som inte varit elektriska. I Kina. Där är de nog lite mer kända.
Anders – 1:17:47
Jag tror inte de är det.
Alfred – 1:17:47
De hybriderna rullar ju lite grann i Sverige. Jag har sett någon sån 01 eller vad de heter.
Anders – 1:17:52
De är rätt vanliga. Absolut ja. Men man vet ju inte vad det är.
Alfred – 1:17:55
En sak som jag blir nyfiken på. Det här är väl verkligen syskonbilar med EX30 och Polestar 4. Om man tänker att det är Geely-koncernen och de har en och samma plattform för bilar som byggs borta i Kina. Och så har vi den mer svenska designtappningen. Även om den här också är ritad i Göteborg.
Fabian – 1:18:12
De ser ju väldigt göteborgska ut.
Alfred – 1:18:15
Är de lika? Blir det som Skoda jämfört med Audi? Hur mycket påminner de här bilarna om varandra?
Anders – 1:18:23
Jag har inte kört EX30 ändå. Så jag vet inte invändigt. Men de är ju byggda på samma plattform.
Fabian – 1:18:32
Jag har inte kört båda de här bilarna. Men de ser väldigt lika ut både invändigt och utvärdigt. Det måste man säga. De tillhör samma familj verkligen. Jag funderar på priset här. Nu är det sagt att det ska vara ett handelskrig och tullar. EU lägger höga tullar på kinesiska elbilar. Men de här priserna kommer hålla sig. För det är väldigt aggressivt prisat.
Alfred – 1:18:57
430 för grundordförandet och 475 för den med merfineser.
Anders – 1:19:02
Det är fortfarande otroligt bra priser. 430 000 för en stor jäkla SUV av den här kvaliteten. Det är ett dunderpris. Men det har ryktats om att kinesiska staten går in och tar mellanskillnaden med tullarna. Men jag vete fasen.
Fabian – 1:19:19
Det borde kunna trigga ännu värre reaktioner från EU. För det blir ytterligare en subvention på subventionen.
Alfred – 1:19:26
För annars om det inte är så att förklaringen att kinesiska staten tar den mellanskillnaden, då måste de ha helt knuskigt låga tillverkningskostnader på de här bilarna i Kina. Det är svårt att se hur det ska gå ihop.
Anders – 1:19:38
Men jag tror i alla fall att lyckas de nå ut Lynk & Co och bli ett lite mer känt varumärke att folk får upp ögonen för de här och vågar köpa de här bilarna kommer det här bli en hejdundrande hit.
Alfred – 1:19:52
Och med det så tycker jag att det är dags att börja rulla ut.
Fabian – 1:19:55
Och om du vill stötta podden då är det bästa sättet att prenumerera. Och vi finns ju tillgängliga på alla plattformar och alla poddspelare. Och för 29 kronor i månaden då får man podden utan reklam, tillgång till hela arkivet tillbaka till 2016 och kan lyssna på det där avsnittet från oktober 2024 som du refererade till där Anders. Och så får man ju höra avsnitten tidigare. Det tror jag är väl kanske det som de andra flesta gillar mest.
Alfred – 1:20:22
Kanske. Klicka direkt i Apple Podcast-appen om du använder den eller sök upp podden Bilar med sladd plus på Spotify. Alltså ett plustecken där efter det vanliga namnet om du använder Spotify. Och använder du någon annan spelare då finns det en liten länk i avsnittsbeskrivningen till Acast som hjälper dig vidare.
Anders – 1:20:37
Ja, vi har också en Facebook-sida där vi lägger ut lite grejer då och då. Och en vanlig hemsida, bilarmesladd.se där du hittar våra gamla avsnitt.
Alfred – 1:20:45
Hur är det med den där vårdcentralen som ni driver?
Fabian – 1:20:47
Ja, den vårdcentralen. Hälsa hemma, det är ju vårdcentralen som finns i Malmö, Lund i Göteborg och i Stockholm. Och genom Hälsa hemma, då kan man ju faktiskt få hjälp med alla sina hälsobekymmer som man får på en vanlig vårdcentral. Men vi kommer hem till dig och löser sakerna via vår fantastiskt fina app som vi också är jättestolta över. Vi kan göra så mycket bättre sjukvård än alla andra. Helt ärligt. Lista er nu.
Anders – 1:21:13
Och så har vi vårdcentraler i Kållered i Mölndal och i Solna i Stockholm och i Malmö.
Fabian – 1:21:19
Precis, om man vill komma in på plats också förstås.
Anders – 1:21:21
Om du har tankar eller tips eller idéer till oss så är vår e-postadress info@bilarmedsladd.se. Du kan också mejla oss direkt på Anders, Alfred eller Fabian.
Alfred – 1:21:30
Tipsa gärna era vänner och bekanta om podden. Det kanske är dags att sprida den här podden nu till någon som inte har lyssnat på oss tidigare för att vi har varit sådana Tesla-fanboys. Fabians rant kan ju ha öppnat en och annan dörr. Och var snälla när ni skriver till oss angående just ovan nämnda rant.
Fabian – 1:21:45
Ja, även om det var lite dålig stämning i podden här så är vi ju alla kamrater i podden och även med er lyssnare. Så hat undanbedes utan konstruktiv feedback endast. Eller ja, det är klart om ni ska skriva hat kan vi skriva till en annan podcast.
Anders – 1:21:59
Eller skicka det till Fabian@bilarmedsladd.se direkt. Redigeringen görs av Umami Produktion. Tack så jättemycket för det.
Fabian – 1:22:06
Och jag ska lägga till att jag tackar Nicka Systems som också är upphovsman till podden Bli säker podden. Vars studio jag är i Malmö idag och fick låna. Tack för det.
Alfred – 1:22:18
Ja, det lät lite extra bra runt omkring där tycker jag.
Fabian – 1:22:21
Ja, fantastiskt studio. Jättefint.
Anders – 1:22:22
Ansvarig utgivare för de här programmen är du Alfred. Alfred Rut heter du. Och med de orden så säger vi tack och hej då. Jag säger kör elektriskt.
Fabian – 1:22:30
Jag säger kör försiktigt och bojkoppar Tesla.
Alfred – 1:22:34
Jag säger bara ladda lugnt så ses vi om två veckor.
Fabian – 1:22:36
Hej svejs!
Anders – 1:22:37
Köp gärna Tesla. Hej då!